Zanimljivosti Hrvatska Srbija

Đurđevdan u svetu i Đurđevdan u Srbiji

Đurđevdan – praznik koji je nominovan od strane UNESCO-a kao kulturno nematerijalno dobro. Prva asocijacija na ovaj praznik su svakako voda i cveće.
Međutim, Đurđevdan u svetu se malo drugačije zove i praznuje.

U Srbiji, proslava Đurđevdana vezana je za proslavljanje krsne slave Svetog Georgija, koji je živeo u vreme rimskog imperatora Dioklecijana. On je priznao svoju hrišćansku veru i time je osuđen na smrt odsecanjem glave. Po Grigorijanskom kalendaru proslavlja se taj praznik danas.
Sveti Georgije je predstavljen kao ratnik koji ubija aždaju kopljem. U nekim krajevima Srbije običaj je bio da dan pre Đurđevdana mlade  devojke beru đurđevak, kao i travu koja nosi naziv “lepak“, jer je karakteristična po tome što se lepi za odeću, pa su bake terale devojke da lepe jedna drugoj “lepak“ na leđa, jer su verovale da će to pomoći da se momci lepe za njih. Od đurđevka i “lepka“ pletu venčić, koji se sutradan okači na kapiju. Takođe, devojke su nekada vezivale vrbu da bi bile visoke kao vrbe i umivale se rosom “da bi ostali mlade.“ Danas je to individualni obred i svako ga obavlja u svojoj kući.

gypsy
Srbi nisu jedini koji su sačuvali običaje za ovaj praznik. Romi takođe proslavljaju “Ederlezi.“

“Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim“ su poznati stihovi koje je Goran Bregović iskoristio i snimio hit sa Bijelim dugmetom. Malo je poznata činjenica da je ovaj stih nastao u Drugom svetskom ratu, kada ju je zapevao Rom koji je odvođen vozom u logor smrti. Međutim, u Romskoj kulturi je ovaj praznik vezan za buđenje proleća. Dan im počinje ukrašavanjem kapija, žrtvovanjem jagnjeta, a završava se pesmom i igrom.

Veliku pažnju Đurđevdanu posvećuju i Turci. Festival “Hiderlez“ u Turskoj je posvećen ovom prazniku. Obeležava se 16. novembra i slavi se kao Obnovljenje hrama velikomučenika Georgija u Lidiji. Proslavljaju kraj zime i početak leta. Takođe je kod njih običaj da se prinosi žrtva (jagnje), igra i peva.

U Hrvatskoj, praznik “Jurjevo“ je posvećen buđenju proleća. Običaj je da se loži i preskače vatra kako bi mladi ostali zdravi.

Proslava Svetog Džordža se u Engleskoj 23. aprila obeležava na trgovima, gde stanovnici, ali i turisti dolaze da pevaju i igraju uz vojni orkestar. Takođe, organizuju se i razne igre za decu.

saint george
Češka, Bugarska, Irak, Jordan, Liban, Španija i Portugal proslavljaju Svetog Džordža.
U Albaniji se proslavlja ovaj praznik kao dan uživanja i verovanja u Boga. Stanovnici lože vatru, a deca trče i igraju oko vatre.

Đurđevdan je poprilično značajan praznik u svetu, ne samo u Srbiji. Običaji i verovanja su malo drugačiji, ali svi ga veselo proslavljaju uz čašu piva, vina, igrom i muzikom.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.