Zanimljivosti Srbija

Dan otvorenih vrata u McDonald’s restoranu

Poslednjeg dana marta ove godine, sa grupom kolega novinara, imala sam priliku da posetim McDonald’s restoran i uverim se na koji način funkcioniše jedan restoran brze hrane, koja pravila kod njih važe i što je najbitnije kako se priprema hrana kod njih.

Nakon ljubazne dobrodošlice Marine Trnavčanin, u ime McDonald’s restorana „Bezistan“, novinari su podeljeni u više grupa i avantura je mogla da počne. Podzemnim prolazom došli smo do kuhinje, ispred čijeg ulaza nam je svima podeljena zaštitna oprema (mantili, kape i kaljače), jer se dosta računa vodi o poštovanju neophodnih procedura. Pre samog ulaska u kuhinju bili smo u mogućnosti da pogledamo magacinske prostorije (komore i pretkomore) i uverimo se na koji način se čuvaju namirnice.

4. Rade Ćirković, Supply Chain & Equipment Manager govori o kvalitetu na...

Rade Ćirković, menadžer zadužen za snabdevanje restorana, objasnio nam je da kompanija McDonald’s ozbiljno shvata pitanje kvaliteta hrane i postavlja visoke standarde kako interno u kompaniji, tako i dobavljačima namirnica. Ti standardi su često rigoroznijiod onih koje su postavile regulatorne institucije. Dobavljači moraju da poštuju ISO standarde, da poseduju HACCP sertifikate, kao i da se pridržavaju SQMS (Supplier Quality Management System). McDonald’s blisko sarađuje sa više od 35 vodećih dobavljača u Srbiji i time nastoji da obezbedi kvalitetan izvor snabdevanja i najkvalitetnije proizvode. McDonald’s restorani kupuju tamo gde kupuju i njihovi potrošači (samo što je njihova korpa malo veća), pa se tako jaja nabavljaju od kompanije Mikros Union, zemičke od Žitobana iz Zrenjanina, salate u Salat centru, Beograd, prelivi od kompanije Design iz Knjaževca…

Na jedno od najčešćih pitanja koje im novinari postavljaju, a koje se odnosi na to da li njihova hrana sadrži GMO dobili smo odgovor da se u McDonald’s restoranima u Evropi ne koriste genetički modifikovane sirovine u pripremi proizvoda koji se služe gostima. To se odnosi i na Srbiju gde se koriste isključivo proizvodi i sastojci koji zadovoljavaju najviše evropske standarde kvaliteta i bezbednosti, i u skladu su sa relevantnim zakonima u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji.

Na Internetu se mogu naći video snimci i tekstovi o tome kako se za spremanje proizvoda koristi „ružičasta masa“, što je potpuno neistinito. Proizvodi u McDonald’s restoranima prave se isključivo od najkvalitetnijih sirovina i sastojaka, koji prolaze kroz striktne kontrole kvaliteta. McDonald’s je jedna od prvih kompanija koja je u Srbiji uvela HACCP – najbezbedniji i najstroži sistem kontrole hrane u svetu.

Naposletku, veoma važno pitanje je količina soli koja se unosi u dečiji organizam. Količina soli u Happy Meal obrocima McDonald`s restorana u skladu je sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i ne prelaze preporučenu gornju granicu dnevnog unosa soli.

Nakon obilaska magacinskih prostorija bili smo u prilici da zavirimo i uverimo se kako se hrana direktno sprema u kuhinji. Slađana Korićanac, biznis konsultantkinja, objasnila nam je koje procedure važe za pripremanje različitih obroka.

5. Najmlađi član novinarske ekipe pomogao je u serviranju sladoleda

Svakako, bilo je veoma interesantno naći se sa one druge strane pulta u restoranu i videti na koji način se priprema hrana u njemu i kako funkcioniše i onaj deo restorana koji je nevidljiv očima posetilaca. Najmlađi član naše novinarske ekipe imao je priliku da samostalno pripremi omiljeni dezert, sladoled sa prelivom od čokolade.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.