Da li se kaže „kaladont“ ili „kalodont“?

0

Neki brendovi su toliko popularni da njihovo ime postaje čak i popularnije od naziva proizvoda koji stoji pod etiketom tog brenda. U bivšoj Jugoslaviji, svaki krem smo zvali „Eurokrem“, svaki flaster je bio „Hansaplast“, a svaka pasta za zube je bila – kaladont. Iako je možda pravilnije – kalodont. Ili nije?

Čuveni "Kalodont" iz Osijeka

Čuveni „Kalodont“ iz Osijeka

Kalodont je naziv robne marke, paste za zube, koja se prodavala početkom 20. veka širom Evrope, a proizvodila ju je jedna firma iz Beča. Mnogi građani kupujući pastu za zube zatraže upravo kalodont, iako ga često nazovu „kaladont“. Kod nas je naziv postao ustaljen zbog čuvenog proizvoda firme „Saponia“ iz Osijeka koji se po tim imenom nije proizvodio još od 1992. godine. On se na tržištu pojavio kao pasta za zube sa ukusom šumske jagode, a ponovo je počeo da se pravi ove godine u desetak različitih varijanti i u novom pakovanju.

Kalodont, 2016-e

Kalodont, 2016-e

Ipak, u jednom trenutku, na tržištu se pojavila i pasta za zube „Kalladont“. Jasno je da je razlog izbacivanja ove marke bio privlačenje ljubitelja dobre, stare evropske i jugoslovenske paste. Ali, kako to biva, zbog zaštite prava, ime je moralo biti drugačije, makar i neznatno. Proizvođač „Kalladonta“ je „Bones group“ iz Kumodraža.

Kalladont

Kalladont

Dakle, teoretski postoje i „Kalodont“ i „Kaladont“ tako da, opet u teoriji – nije pogrešno upotrebiti bilo koji naziv. Ipak, izvorno ime paste za zube se piše sa slovom O, a nastalo je spajanjem grčkih reči kalos što znači lep i odontos što znači zub.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija. Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend