Zanimljivosti Srbija

Sajam leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i vina

U subotu, 3. oktobra 2015. godine, u „Šop Đokićevoj kući“ u Leskovcu tradicionalno biće održan četvrti po redu Sajam leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice i vina.

U toku manifestacije Leskovčani i meštani okolnih sela predstaviće svoje proizvode, od kojih je posebna pažnja posvećena domaćem ajvaru. Domaći ajvar sa juga Srbije dobio je sertifikaciju i žatitu geografskog porekla, te spada u poznati svetski brend. Svako ko želi moći će besplatno da proba proizvode, a svi koje prepoznatljivi ukus zimnice očara, moći će to i da kupe, jer su proizvodi sa ovog sajma prodajnog karaktera.

Ajvar je specijalna vrsta salate (specijalitet balkanske kuhinje) napravljena od crvene paprike. Potiče iz Srbije, pa se naziva „srpskom salatom“ ili „srpskim povrtnim kavijarom“. Najčešće se, uz papriku, dodaje i plavi patlidžan (ova vrsta mešavine poznata je i kao pinđur, tj. ajvar sa plavim patlidžanom).

Sajam domaćeg ajvara, zimnice i vina prvi put je održan 2012. godine.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.