Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Britanska pošta predstavila markice inspirisane delima Agate Kristi

Kraljevska pošta Velike Britanije obeležila je 126. rođendan spisateljice Agate Kristi puštanjem u opticaj specijalnih poštanih markica inspirisanih njenim delima.

Markice će, osim zbog jubileja, biti posebne i po tome što su specijalnim štamparskim tehnikama na njih ugrađeni i tragovi za rešenja njenih poznatih zagonetki.

2299

Šest markica je posvećeno klasičnim misterijama Agate Kristi, uključujući i njen prvi roman Zagonetni događaj u Stajlsu koji je spisateljica počela pisati pre 100 godina kada je imala 26 godina. Uz to delo, poznato po prvom pojavljivanju Herkula Poaroa, jedna od markica posvećena je i Ubistvu u Orijent ekspresu.

1096-1Markice su dizajnirane uz pomoć mikroteksta, ultraljubičastog mastila i mastila osetljivog na temperaturu, a tragovi će se moći otkriti uz upotrebu lupe, ultraljubičastog svetla i toplotom tela.

Seriju markica dizajnirao je Džim Saterlend, a uključuje i markice posvećene delima sa gospođicom Marpl u glavnoj ulozi.

3500

Agata Kristi (15. septembar 1890 — 12. januar 1976) bila je britanska književnica i autor brojnih kriminalističkih romana. Kao najpoznatijeg svetskog pisca misterija, nazivaju je i „kraljicom zločina“.
Tokom svoje književne karijere, koja je trajala više od pola veka, napisala je 79 knjiga, od toga 66 kriminalističkih romana, i više zbirki kratkih priča i drugih dela, koja su prodata do sada u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. Prema „Ginisovoj knjizi rekorda“, najprodavaniji je autor svih vremena. Zabeleženo je da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi. Njena drama „Mišolovka“ je premijerno izvedena u Londonu 25. novembra 1952. godine, i to delo je do sada najduže neprestano igran komad u istoriji pozorišta koje je imalo više od 25.000 izvođenja.Proglašena je 2013. godine za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman „Ubistvo Rodžera Akrojda“ za najbolji krimi roman svih vremena.

Izvor: The Guardian

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.