Zanimljivosti

Bosch i Daimler automatizuju parkiranje: Mercedes sa ugrađenim automatskim parkiranjem

Šta ako će u bliskoj budućnosti automobili moći da traže mesta u javnoj garaži i da se vraćaju sami uz pomoć aplikacije za pametni telefon? To je cilj zajedničkog pilot projekta koji su potpisivanjem ugovora 8. juna 2015. pokrenuli Bosch, Daimler i car2go. Doći će do revolucije postojećeg procesa parkiranja:

Kupac neće biti taj koji će parkirati i tražiti svoj automobil, nego će vozilo samostalno voziti do slobodnog mesta i opet se samostalno bez poteškoća vraćati natrag.

Automatizovano parkiranje moguće je zahvaljujući inteligentnoj infrastrukturi na parkingu i Bosch-ovoj upravljačkoj jedinici vozila u kombinaciji s najnovijom generacijom ugrađenih senzora Mercedes-Benza i iskustvom deljenja automobila kompanije car2go. To će u bliskoj budućnosti omogućiti automatsko manevrisanje u odgovarajuće opremljenim javnim garažama.

„Naši kupci su uvek u centru pažnje i sve naše aktivnosti usmerene su ka njima. U budućnosti će im automobil čak sam dolaziti”, objasnio je prof.dr. Thomas Weber, član upravnog odbora kompanije Daimler AG, odgovoran za Grupno istraživanje i razvoj automobila marke Mercedes-Benz. „U saradnji s našim partnerom Bosch-om i našom uslugom mobilnosti car2go razvijamo i ispitujemo rešenje zasnovano na infrastrukturi za potpuno automatizovanu uslugu parkiranja. Za nas je to još jedan korak na putu prema samostalnoj vožnji, odnosno u ovom slučaju, prema samostalnom parkiranju!”

„Potpuno automatizovano parkiranje biće spremno za masovnu proizvodnju pre potpuno automatizovane vožnje”, rekao je dr. Dirk Hoheisel, nadležni član upravnog odbora kompanije Bosch. „Niske brzine vožnje i informacije koje šalje infrastruktura parkinga omogućavaju brzo sprovođenje.”

Scenario je jednostavan: Pametni telefon se koristi za rezervisanje vozila putem usluge car2go. Čim korisnik bude spreman u zoni za preuzimanje vozila na parkingu automobil samostalno dolazi, te vožnja može da počne. Vraćanje Robert Bosch d.o.o. M. Milankovića 11a 11000 Beograd  automobila takođe je jednostavno. Klijent ga parkira u zoni za vraćanje automobila na parkingu i vraća automobil putem svog pametnog telefona.

Inteligentni sistem parkinga registruje vozilo, pokreće ga i usmerava prema dodeljenom parking mestu. Bosch razvija potrebnu infrastrukturu za parkinge, uključujući senzore popunjenosti parkirnih mesta, kamere i tehnologiju za komunikaciju. Nadalje, Bosch će se pobrinuti za komunikacijsku jedinicu u vozilu, koja takođe upravlja procesom parkiranja i zajedno s Daimlerom definiše interfejs s postojećim komponentama vozila. Daimler će prilagoditi senzorske sisteme i softver u vozilima car2go i omogućiti buduće inovacije za model deljenja automobila car2go.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.