Zanimljivosti Srbija

Beograd dobio Food Revolution ambasadora

Food Revolution Day je globalna inicijativa koju je pokrenuo britanski kuvar, Jamie Oliver, sa ciljem edukacije mladih o pravilnoj ishrani i zaustavljanju gojaznosti koja je sve ozbiljniji svetski problem.

Food Revolution ambasadorski program postoji od 2012. godine i ova mreža volontera obuhvata više od 1300 ljudi iz preko 100 zemalja i gradova sveta. Od nedavno, i Beograd je na mapi Food Revolution ambasadora i predstavlja ga Ivana Ćirković, digital PR, direktor agencije KickStart.

Ivana Ćirković
Ivana Ćirković

„Od prvog dana pratim rad Jamie Oliver-a i Food Revolution projekta i želja mi je bila da postanem deo zajednice u koju verujem i čijim ciljevima i sama težim. Ove godine, a nakon što sam na ličnom i porodičnom primeru ozbiljnije počela da unosim promene u ishrani, prijavila sam se za Food Revolution Ambassador program i krajem maja sam postala deo jedne sjajne inicijative“ rekla je za Adria Daily Ivana Ćirković.

Koja je uloga Food Revolution ambasadora?

Food Revolution ambasadori su volonteri koji u svom mikro okruženju (porodici, među prijateljima, u lokalnoj zajednici) ulažu napore i menjaju stvari na bolje, kada je u pitanju pravilna i zdrava ishrana. Mnogi od nas nisu ni nutricionisti, niti lekari (mada ih ima u ne malom broju), u pitanju su obični ljudi, roditelji koji žele najbolje za svoju decu, porodicu i okolinu u kojoj žive.

Ideja je da se radi na edukaciji o važnosti pravilne ishrane, o tome odakle hrana dolazi, kako je kuvati i na koji način utiče na naš organizam.

Jamie Oliver
Jamie Oliver

Koja je tvoja uloga u ovom projektu, šta ćeš ti raditi?

Za početak, na sajtu Organ Vlasti već postoji kategorija Food Revolution, u okviru koje se objavljuju recepti za zdravo pripremanje hrane, kao i zanimljivosti vezane za čitav projekat. Pokrenuta je i Facebook stranica Food Revolution Belgrade za sve koje zanima pravilna ishrana i dalja edukacija mališana i nas starijih, kutak u kojem možemo da razmenjujemo svoja iskustva, podelimo brige i rešavamo nedoumice. U nekom kasnijem periodu planiram i nešto konkretnije, o čemu ću vas na vreme obavestiti.

Za one koji možda još ne znaju, Food Revolution je inicijativa koja se bori protiv dečije gojaznosti. Prema rečima Jamiea Olivera, pokretača čitave priče:

„Gojaznost se može sprečiti i ja verujem da edukacijom dece o hrani, odakle dolazi, kako se kuva i kako je kupovati možemo preokrenuti epidemiju gojaznosti koja pogađa većinu sveta u 2015. godini.“

Prema rečima Svetske zdravstvene organizacije, više od 42 miliona dece širom sveta ispod 5 godina su gojazna ili imaju prekomernu težinu. Širom sveta, gojaznost se udvostručila od 1980.-te, a predviđanja su da će, do 2030.-te, 41% svetske populacije biti gojazno.

I vi možete postati deo Food Revolution globalne inicijative: potpišite peticiju za uvođenje edukacije o hrani u školi, lajkujte lokalnu Facebook stranicu, podelite vest na društvenim mrežama, uključite se u promenu sveta na bolje – korak po korak i možemo doprineti da se bolje i zdravije hranimo

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.