Zanimljivosti Srbija

Bele poklade – običaj koji se čuva u resavskom selu Medveđa

U selu Medveđa, koje se nalazi na glavnom putu koji vodi od Svilajnca za Despotovac, održane su ‘‘Bele poklade’’. Kao nekada, mlade generacije su i danas uz podršku starijih uspeli da sačuvaju ovaj drevni običaj, koji se u drugim selima izgubio. Veliki broj mladih iz celog sela je neobičnim kostimima i maskama je u povorci obilazio selo. Pevali su, svirali, vikali i galamili, negde kraj kapije dozivali domaćine, a negde odmah s puta su svraćali u dvorišta i od ukućana dobijali kolače, jaja, kiflice, slatkiše i novac.

bele2

Bele poklade su najsvečanije i najrasprostranjenije poklade u toku godine. Poslednja nedelja pred veliki post zove se ‘‘bela nedelja’’, a poslednji dan ove nedelje su ‘‘bele poklade’’, koje se održavaju danas, jer od sutra počinje veliki Vaskršnji post. Odatle i njihov naziv. Dan održavanja ovih poklada se obično smatra danom za uživanje u hrani, piću i proslavi pod maskama, poznatijim kao karneval.

Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je nekada pretila opasnost od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići i devojke mazali belim lukom i pravili buku. Kao najefikasniji metod zaštite bila je vatra. Paljenje i preskakanje vatre i danas je ostao običaj za vreme poklada. Kada bi vatra dogorela, mnogima se izgarave lica, da bi se nečastive sile i zle veštice uplašile i pobegle od vatre i pokladara.

bele3

Cilj ovakvih povorki je nekada bio obezbeđivanje plodnosti u letnjem delu godine u kome se ubiraju plodovi rada, a od kojih je zavisio život tokom godine. Međutim, imale su i cilj da sačuvaju sela od nepovoljnih zlih uticaja i atmosferskih nepogoda.
Nekada se verovalo da maskirani ljudi oslobađaju svoje ličnosti i postaju sama božanstva sa svim magijskim moćima i snagom koja omogućava da se uplaše i proteraju zli dusi koji čine štetu u toku proleća i leta u njivama, livadama i voćnjacima. Baš iz tog razloga, terani su smehom, bukom, ritualnom igrom. Osim toga, ove povorke predstavljaju način da se mladi zabave, a meštani oproste prethodne nesuglasice i svađe.

bele4

Ovaj praznik je najviše rasprostranjen u Evropi i Americi, sa paganskim korenima vezanim za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se vezuju početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Vaskrsa. Tako postoji karneval u Veneciji, zatim ‘‘Mardi Gras’’ (Masni utorak) u Francuskoj, u anglosaksonskim zemljama se zove ‘‘Dan palačinki’’, dok se u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica. Traju čak čitave nedlje, a većina pokladnih tradicija uključuje ceremonijalno spaljivanje lutke od slame.
Na ovaj dan je nekada postojao običaj da se gata jajima. Na žalost, ovaj običaj retko gde živi.

bele5

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.