Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Bečka filharmonija slavi 175 godina postojanja

Bečka filharmonija ove godine slavi 175 godina postojanja, a u istoj godini 1842. osnovana je i Njujorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organizovanje zajedničke izložbe dva orkestra pod nazivom „2 x 175 godina filharmoničara: Beč i Njujork“. Izložba je najpre  predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku, a trenutno se može pogledati do 14. januara 2018. godine u muzeju „Kuća muzike“ u Beču. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Arhivska dokumenta prikazuju istorijske vrhunce, zajedničke odlike i razlike dva orkestra koja se ubrajaju u najstarije ansamble u svetu. Posetioci imaju priliku da saznaju nešto više o kompozitorima koji su radili sa oba orkestra, Johanu Bramsu, Antonu Brukneru i Gustavu Maleru. Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima od Artura Toskaninija, preko Leonarda Bernštajna do Zubina Mehte. Poseban osvrt posvećen je uticaju nacionalsocijalizma na Bečku i Njujoršku filharmoniju.

U „Kući muzike“ smešten je i muzej Bečke filharmonije sa stalnom postavkom o istoriji orkestra. Oto Nikolaj je živeo u kući, u kojoj se sada nalazi muzej, u vreme kada je osnovao orkestar. Među eksponatima nalaze se između ostalog osnivački akt Bečke filharmonije i program prvog koncerta od 28. marta 1842. godine.

Copyright: Martin Kubik

Više informacija možete naći ovde:

http://www.hausdermusik.com/en/news-1/175th-anniversary-of-the-vienna-philharmonic

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.