Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Beč: pronađen austrijski nemi film iz 1924.

Sekvence iz možda najznačajnijeg austrijskog nemog filma „Grad bez Jevreja“, za koje se smatralo da su izgubljene, pronađene su sasvim slučajno na jednoj pariskoj buvljoj pijaci prošle godine, i potom predate Austrijskoj kinoteci. Film je snimljen prema romanu jevrejskog književnika i novinara Hugo Betauera 1924. godine u Beču i prikazuje kulturnu i ekonomsku stagnaciju društva kao posledicu progona Jevreja. Ovaj film je i tada izazvao jake kontroverze.

Novootkrivene scene omogućavaju da se film prvi put pogleda u celini i bacaju sasvim novo svetlo na njega. Dosada nepoznate scene prikazuju život Jevreja u društvu koji potpiruje mržnju prema njima. U ovim scenama politička poruka filma dolazi jasnije do izražaja, kao i slika antisemitizma u Beču između dva svetska rata.  Pronađene filmske rolne zbog starosti već pokazuju znake raspadanja, a nitratni materijal ih čini vrlo zapaljivim. Očuvanje rolni je bilo hitno neophodno, kako bi se potom prešlo na restauraciju i integraciju scena u već postojeći film.

Javna sredstva nisu bila dovoljna za finansiranje ovog poduhvata, pa je Austrijska kinoteka inicirala do sada najveću akciju prikupljanja sredstava u sektoru kulture kako bi sačuvala „Grad bez Jevreja“ od propadanja. Kampanja je uspešno okončana 10. decembra. Preko 700 donatora omogućilo je očuvanje filma prikupivši 86.000 evra. Nakon restauracije celokupan film će biti prikazan prvi put posle 90 godina na jesen 2017. godine. „Grad bez Jevreja“ će biti i centralni deo izložbe Austrijske kinoteke u „Metro kinokulturhausu“ („Metro Kinokulturhaus“) u Beču na jesen 2017. godine, a izložba će se baviti odnosom bioskopa, jevrejske kulture i istorije u periodu od 1918. do 1938. godine.

© Filmarchiv

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.