Zanimljivosti

Beč podržava ekološke događaje

Grad Beč sa brendom „ÖkoEvent“ od 2010. godine podržava organizaciju proslava, konferencija i drugih događaja na održiv način. Svaki događaj može biti označen kao „ÖkoEvent“ ili kao „ÖkoEvent Plus“ u zavisnosti od toga da li su ispunjeni neophodni ili mogući kriterijumi. Gosti se od početka, ali i tokom samog događaja obaveštavaju o ekološkom načinu organzacije što pruža dobar osećaj u vezi sa uticajem na životnu sredinu, a istovremeno predstavlja pozitivnu reklamu za organizatora.

Ekološki kriterijumi koji moraju biti ispunjeni obuhvataju sve od dolaska na događaj, preko snabdevanja strujom, pa do razvrstavanja otpada tokom i nakon proslave. Kada je u pitanju izbor hrane i pića koriste se ekološki, regionalni i sezonski proizvodi, a životinjski proizvodi samo sa oznakom humanog tretmana životinja. Korišćenjem ambalaže, servisa i escajga za višekratnu upotrebu umesto kartona i plastike sprečava se stvaranje velike količine otpada, a štede se resursi i klima. Hrana se uglavnom priprema i servira na licu mesta što omogućava pripremanje manjih porcija, a time se smanjuje otpad od hrane. „ÖkoEvent“ takođe pruža informacije i o mogućnostima predaje preostale hrane. Ukoliko je moguće bira se lokacija koja može da obezbedi snabdevanje strujom bez upotrebe generatora zbog buke i uticaja na životnu sredinu.

„ÖkoEvent“ finansira i razvija grad Beč. Sve neophodne informacije o ekološkoj organizaciji događaja, savetovanju i uslovima koji moraju biti ispunjeni mogu se naći na internet stranici ÖkoEvent. Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine u Beču daje dobar primer i sve događaje organizuje kao „ÖkoEvent Plus“.

Fotografije:

© MA22/Votava Martin

© Katarzyna Pracuch

© Yomex Owo

© Tamara Menzi

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.