Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Beč: najbolji kvalitet vazduha u poslednjih 40 godina

Od početka 70ih godina prošlog veka kvalitet vazduha u Beču nikada nije bio dobar kao danas. Vrednosti koncentracije finih čestica u vazduhu smanjene su u 2016. godini za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a već tada je Beč spadao u gradove sa najmanjom koncentracijom finih čestica u vazduhu od kada su počela da se vrše merenja 2002. godine. Glavni grad Austrije u 2016. godini po peti put ima koncentraciju finih čestica u vazduhu ispod prosečne granične vrednosti Evropske unije.

Glavi uzročnici povećane koncentracije finih čestica u vazduhu su saobraćaj, gradilišta i grejanje. Studije pokazuju da se čestice transportuju na velike razdaljine, tako do 60 odsto zagađenosti u Beču potiče od zemalja u regionu. Zagađenje ozonom je takođe redukovano u 2016. godini za 10 odsto u odnosu na 2015. godinu, a tokom cele godine prisustvo ozona u vazduhu nije prešlo dozvoljene vrednosti.

Prema navodima Uli Zima, članice Bečke vlade zadužene za životnu sredinu, pozitivni rezultati su postignuti zahvaljujući mnogobrojnim merama koje je grad sproveo u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, a trenutno je u toku implementacija trećeg paketa mera koji obuhvata sve grupe zagađivača. Grad se zalaže za korišćenje javnog gradskog prevoza i vozila sa niskom emisijom gasova, termalnu sanaciju stambenih zgrada, ekološka gradilišta, proširenje mreže daljinskog grejanja i za zimsku službu koja umesto rizle koristi moderne tehnologije posipanja sa vlažnom soli.

Sumpor-dioksid koji je 80ih godina 20. veka bio poznat kao osnovni uzrok „kiselih kiša“ danas više ne predstavlja problem. Vrednosti sumpor-dioksida su smanjene za 96 odsto od kada su počela merenja, pre svega zahvaljujući upotrebi goriva bez sumpora i zabrani korišćenja uglja i ulja za loženje.

Bezirksvorsteher Markus Rumelhart und Umweltstadträtin Ulli Sima © Houdek / PID

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.