Beč: najbolji kvalitet vazduha u poslednjih 40 godina

0

Od početka 70ih godina prošlog veka kvalitet vazduha u Beču nikada nije bio dobar kao danas. Vrednosti koncentracije finih čestica u vazduhu smanjene su u 2016. godini za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a već tada je Beč spadao u gradove sa najmanjom koncentracijom finih čestica u vazduhu od kada su počela da se vrše merenja 2002. godine. Glavni grad Austrije u 2016. godini po peti put ima koncentraciju finih čestica u vazduhu ispod prosečne granične vrednosti Evropske unije.

Glavi uzročnici povećane koncentracije finih čestica u vazduhu su saobraćaj, gradilišta i grejanje. Studije pokazuju da se čestice transportuju na velike razdaljine, tako do 60 odsto zagađenosti u Beču potiče od zemalja u regionu. Zagađenje ozonom je takođe redukovano u 2016. godini za 10 odsto u odnosu na 2015. godinu, a tokom cele godine prisustvo ozona u vazduhu nije prešlo dozvoljene vrednosti.

Prema navodima Uli Zima, članice Bečke vlade zadužene za životnu sredinu, pozitivni rezultati su postignuti zahvaljujući mnogobrojnim merama koje je grad sproveo u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, a trenutno je u toku implementacija trećeg paketa mera koji obuhvata sve grupe zagađivača. Grad se zalaže za korišćenje javnog gradskog prevoza i vozila sa niskom emisijom gasova, termalnu sanaciju stambenih zgrada, ekološka gradilišta, proširenje mreže daljinskog grejanja i za zimsku službu koja umesto rizle koristi moderne tehnologije posipanja sa vlažnom soli.

Sumpor-dioksid koji je 80ih godina 20. veka bio poznat kao osnovni uzrok „kiselih kiša“ danas više ne predstavlja problem. Vrednosti sumpor-dioksida su smanjene za 96 odsto od kada su počela merenja, pre svega zahvaljujući upotrebi goriva bez sumpora i zabrani korišćenja uglja i ulja za loženje.

Bezirksvorsteher Markus Rumelhart und Umweltstadträtin Ulli Sima © Houdek / PID

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend