Zanimljivosti Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Beč dobija autobuse bez vozača

Beč će dobiti autobusku liniju na kojoj će saobraćati autobusi bez vozača. Ovaj projekat će finansirati ministarstvo saobraćaja, a u njemu će učestvovati Bečko saobraćajno preduzeće „Wiener Linien“, Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Upravni odbor fondacije za bezbednost u saobraćaju „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvaliteta „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich i francuski proizvođač autobusa „Navya“. Oni će raditi zajedno na tehnološkom i pravnom razvoju autonomnih mini-busova.

Cilj projekta jeste da u gradskoj četvrti Aspern u Beču autobuska linija sa autobusima bez vozača može da funkcioniše u realnim uslovima – sa autobuskim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima. Testiranje autonomnog mini-busa „Navya Arma“ sa električnim pogonom već je u toku. Obiman broj učesnika u projektu svedoči o tome koliko je projekat kompleksan. Razvoj senzorike je podjednako važan koliko i prihvatanje ovakvog načina transporta od strane putnika, neophodni pravni okvir i sigurnost upotrebljenih sistema informacione tehnologije.

„Razvijamo rešenja sa bezbednu interakciju između putnika i autobusa. Želimo da „naučimo“ autobus kako da prepozna osobe i objekte“, izjavio je Volfgang Ponvajser sa Austrijskog tehnološkog instituta. Projekat počinje na leto 2017. godine, a planirano je da 2019. nova autobuska linija počne da saobraća u jezerskom gradu Aspernu.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.