Aceto Balsamico je sirće

0

ACETO BALSÁMICO je sirće. Na srpskom bi se bukvalno zvalo Balzamovo sirće. Ono se ne dobija vrenjem vina ili voća (kao što se dobija, na primer, sirće od jabuke), već iz čistog mošta* alkoholom oskudnog grožđa „Trebbiano di Spagna“. To grožđe se nalazi u okolini Modene. Inače, *mošt je slatki nektar dobijen ceđenjem grožđa.

Baslamico sirće je specifičnog, blago kiselog, bogatog i slatkastog ukusa, tamne je boje, a ukus mu se pojačava u odnosu na to koliko dugo stoji u burićima (kao i vino). Danas je neizostavni deo italijanske kuhinje. Ali, to nije oduvek bilo tako. Tek sredinom prošlog veka početo je sa komercijalnom proizvodnjom. Do tada su ga koristile samo imućne porodice. Sada ga u prodaji možete naći  i sa različitim dodacima (narom, pomorandžom i slično), ali i kao dodatak zanimljivim prelivima. Da napomenem, znatno je skuplje od klasičnog jabukovog sirćeta.

Pored sjajnog ukusa, ovo sirće je i jako zdravo. Prepuno je antioksidansima, a znamo koliko su oni bitni za ljudski organizam.

U kombinaciji sa maslinovim uljem i kakvim pecivom, fokačom… može biti izuzetan apetisan.

A zbog čega ovo pišem? Pa, godinama slušam, a u poslednje vreme sve češće, da se balsamico pravi od bosiljka. NE PRAVI se od bosiljka. Pretpostavimo da do te zablude dolazi jer se bosiljak kaže basilico. I da, iako je balzamovo, ne sadrži u sebi nikakav balsam.  Sama reč potiče iz latinskog jezika – balsamum, što znači melem.

Prijatno.

Oglašavanje

O autoru

Jelena Radović

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu. Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend