Zanimljivosti Srbija

Abrakadabra istraživanje otkriva: Koji su izazovi tržišta odnosa s javnošću u Srbiji i Hrvatskoj

Za svaku drugu poslovnu odluku kompanije “konsultuju” PR

Beograd-Zagreb, 30. jul 2015. godine – Abrakadabra integrirane komunikacije, regionalna agencija za odnose s javnošću, organizaciju događaja i digitalne medije, u saradnji sa MASMI istraživačkim centrom sprovela je istraživanje o trendovima PR tržišta u kom je učestvovalo 60 PR stručnjaka iz korporativnog sektora Srbije i Hrvatske.

“Glavni cilj istraživanja bio je analizirati protekle i predvideti buduće trendove u odnosu i radu korporativnog sektora i PR agencija. Fokus je stavljen i na glavne indikatore performansi (KPIs), njihovu definiciju i upotrebu, a za istraživanje smo se odlučili jer verujemo da plodna saradnja na relaciji klijent-agencija, treba biti zasnovana na dvosmernoj komunikaciji i usklađivanju evaluacijskog procesa”, kazala je Manuela Šola, generalna direktorka regionalne agencije Abrakadabra.

Capture

Koje agencije imaju prednost?

U istraživanju agencije Abrakadabra učestvovale su velike kompanije (sa više od 500 zaposlenih) koje  imaju dugogodišnje iskustvo u PR-u (njihovi PR sektori su ustanovljeni pre skoro jednu deceniju, dok među ispitanicima, više od 60% njih ima dugogodišnju saradnju sa PR agencijama)

Da odnosi sa javnošću igraju veoma važnu ulogu u kompanijskom poslovanju na oba tržišta, pokazuje podatak da PR utiče na  46,7% odluka srpskih kompanija, dok je u Hrvatskoj taj procenat viši i iznosi 66.7%.

Iako su trenutni uslovi tržišta u velikoj meri pogodi za ulazak stranih agencija, rezultati pokazuju suprotno. PR stručnjaci u srpskom i hrvatskom korporativnom sektoru kao glavni kriterijum odabira PR agencije ističu dobro razumevanje lokalnog tržišta.

Nedostatak novca i ideja

Skoro svi PR stručnjaci korporativnog sektora iz obe zemlje (86.7% u Srbiji i 90% u Hrvatskoj) smatraju da su komunikacijska tržišta u nezavidnom položaju, a kao glavne razloge navode:

  • Nedostatak zajedničke inicijative unutar istog industrijskog sektora u Srbiji;
  • Nedostatak integrisanog pristupa marketinških stručnjaka u Hrvatskoj;
  • Medijska kriza na oba tržišta.

Ekonomska kriza u regionu imala je najveći uticaj na izbor PR strategija u okviru poslednjih nekoliko godina, a ujedno je dovela i do značajnijeg pada investiranja u PR aktivnosti što je uticalo na smanjen broj originalnih, lokalnih kampanja.

Kako klijenti mere uspeh agencije?

Većina ispitanih kompanijskih PR stručnjaka u Srbiji određuje ključne indikatore peroformansi (KPI) samostalno (66%) za razliku od tržišta Hrvatske gde približno isti broj (61%) određuje KPI u saradnji sa PR agencijom.

Kad je reč o KPI, većina smatra kako je broj objava najvažniji cilj PR-a (86.7% u Srbiji i 83.3% u Hrvatskoj), a takav trend će se nastaviti i u budućnosti.  AVE proračun i broj impresija su drugi i treći faktor, ali se oni najčešće koriste uz broj objava

“Ukoliko se osvrnemo na ono šta se očekuje od PR agencija, intervjuisani PR stručnjaci kao najvažnije u Srbiji (93%) naglašavaju: ekspertizu, pouzdanost, kredibilitet i privrženost, a u Hrvatskoj (70%) integraciju komunikacijskih usluga (PR, organizacija događaja, društveni mediji)”, kazala je Teodora Stanković, PR menadžer Abrakadabre Srbija.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.