Zanimljivosti Srbija

9. Festival nauke

Koliko je nauka bitna za današnji svet i ljude 21. veka? Koliko je ona zapravo promenila i uticala na našu civilizaciju govore i svakodnevna dostignuća, te enormno napredovanje naučnog, odnosno tehnološkog sveta.

Jedan od festivala koji se bave ovom temom, tačnije 9. po redu Festival nauke (najznačajniji festival nauke u jugoistočnoj Evropi) otovren je na Beogradskom sajmu (u Hali 3), pod sloganom „Čuda su svuda“.

9. Festival nauke (2015)(Fotografija: 9. Festival nauke, Beogradski sajam, 2015)

„Najluđi“ naučni eksperimenti koji pomeraju granice mogućeg, druženje sa mladim naučnicima iz celog sveta, naučni šou-programi i predavanja koja ispituju sve što se do sada znalo u naučnom svetu, spremni su da razigraju umove željne izazova i novih saznanja.

Cilj Festivala nauke jeste da probudi radoznalost i pretvori iskustvo učenja nauke u nezaboravnu avanturu (kroz interakciju publike, humor i teatralne elemente, zajedno sa više od 550 naučnika). Da naučna edukacija može biti zabavna, uzbudljiva i svima dostupna pokazaće i 42 naučne postavke (izumi kreativnih predstavnika budućih naučnika i naučnica Srbije, koji pomeraju granice mogućeg, te uz pomoć nauke pokazuju šta se sve dešava u svetu oko nas).

9. Festival nauke (2015)(Fotografija: 9. Festival nauke, Beogradski sajam, 2015)

U sklopu međunarodnog programa, 9. Festival nauke biće domaćin gostima i centrima za promociju nauke iz: Austrije, Estonije, Francuske, Italije, Izraela, Sjedninjenih Američkih Sržava i Slovenije. Fokus ovogodišnje naučno-fantastične bine, ali i radionica (prilagođene svim uzrastima), biće: biorobotika (robotić Naom), nauka o mehurićima, klimatologija („Savladati i uhvatiti beogradsku košavu“), gasologija, gravitacija („Istraživanje dubine morskog plavetnila i unutrašnjosti zemlje“), fizika zvuka, neuronauka (mladi naučnici pokušaće da posetiocima ove manifestacije pojasne složenu funkciju nervnog sistema), sviranje na laserskoj harfi, „Igranje sa strujom“ (za najhrabrije), „Kako da pomognete kućnim ljubimcima“, odnosno „Kako da svet oko sebe ulepšate najšarenijim biljkama“, „Osnove prirodnih i društvenih nauka“ (za najmlađe), ali i jednostavni eksperimenti krojeni za kućne radionice (ovi eksperimenti oduševljavaju sve uzraste).

9. Festival nauke (2015)

9. Festival nauke (2015)(Fotografija: 9. Festival nauke, Beogradski sajam, 2015)

Festival nauke tradicionalno se održava prvog vikenda u decembru (ove godine održava se od 3. do 6. decembra), a namenjen je, kako učenicima škola iz Srbije i regiona, tako i svim ljubiteljima nauke i fantastike.

9. Festival nauke (2015)(Fotografija: 9. Festival nauke, Beogradski sajam, 2015)

Ako želite da posetite ovaj festival, te „uplovite“ u avanturu istraživanja sveta nauke (a možda u vama otkrijete i neki talenat ili, pak, dobijete ideju koja bi mogla biti od velikog značaja za budućnost nauke – Nikad se zna!) ili želite samo da se „malo“ zabavite, karte možete kupiti na biletarnici Beogradskog sajma ili poručivanjem preko sajta www.eventim.rs

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.