Zanimljivosti

605. „rođendan“ Astronomskog sata u Pragu

Pored poznatog Karlovog mosta, Leonovog zida, Praškog (Češkog) piva, šta vas još asocira na prestonicu Češke Republike? Tačno, čuveni Astronomski sat!

Astronomski sat (sat koji, pored vremena, pokazuje i astronomske informacije) se nalazi u praškom kvartu Stari grad (Staromestske namjesti), na Turističkom trgu, a danas slavi 605. godišnjicu. Časovnik ima specijalni mehanizam i brojčanik koji pokazuje relativne položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju (sazvežđe), kao i pojedine glavne planete.

Četiri figure na časovniku pokreću se svakog sata, a „Smrt“ (predstavljena skeletom) meri vreme. Na postolju iznad časovnika, za svaki sat postoji po jedna statua „Dvanaest apostola“ (svih dvanaest se pokazuju u podne). Centralni deo završen je 1410. godine, a ispod časovnika je 1870. godine dodat i kalendar.

Astronomski sat u Pragu(Fotografije: Dreamstime, Wikimedia)

Za vreme Drugog svetskog rata časovnik su (gotovo) uništili nacisti, ali su, zahvaljujući herojskim naporima Pražana, najvažniji delovi Astronomskog sata sačuvani.

Prag je jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi. Pošteđen je od razaranja u Drugom svetskom ratu.

Pored Asstronomskog sata u Pragu, poznati su i Astronomski satovi u: Olomoucu (Češka), Lundu (Švedska), Strazburu (Francuska), Velsu (Engleska), Bern (Švajcarska), Beč (Austrija)…

Pogledajte video:

Tags

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.