Zanimljivosti Srbija

58 godina od emitovanja prvog TV programa u Srbiji

Pre tačno 58 godina u Srbiji je emitovan prvi televizijski program.

„Televizija Beograd”(Fotografija: „Televizija Beograd”, „TV” Magazin)

Prvi program RTS-a je počeo sa emitovanjem 23. avgusta 1958. godine pod nazivom „Televizija Beograd”, kao deo Jugoslovenske radio-televizije (JRT), a prvi projekat koji je emitovan na njemu bio je petnaetominutni „Dnevnik”.

Tog dana ceo programski sektor, to jest ekipa ljudi koja je radila na ovom projektu imala je veliku tremu, počev od samih tehničara i inženjera. Niko od njih nije mogao da sluti da će pola veka kasnije ovo biti jedna od najgledanijih i najcenjenijih televizijskih kuća u našoj državi (ali i dijaspori). Zanimljivo je da je u to vreme bilo teško postati spiker, te da su se organizovale razne audicije. Neki od najpoznatijih spikera Radio-televizije Srbije (RTS) iz tog perioda bili su: Miloje „Mića” Orlović, Novak Novak

Pogledajte uvodnu špicu „Dnevnik-a iz 1958:

 

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.