Zanimljivosti

400 godina od rođenja Bartolomea Murilja

Pre 400 godina rođen je Bartolomeo Muriljojedan od najznačajnijih španskih slikara baroka, pored Dijega Velaskeza.

(Fotografija: „Autoportret” – Bartolomeo Muriljo, 1668 – 1673; © Vikimedija)

Bartolomeo Esteban Perez Muriljo, rođen 1. januara 1618. u Sevilji, gde je i umro 3. aprila 1682, bio je prvi španski slikar koji je postao poznat širom Evrope. Teme kojima se odlikovao su: pejzaži, žanr, životinje i mrtva priroda, koje su ga dovele do potpune samostalnosti. Na njegovim ranim radovima vidi se jak uticaj španskog slikara, vajara i pesnika Antonija del Kastilja i Sasvedre, kod koga je i naučio kako da radi slike sa religioznim motivima, za prodaju po vašarima. Slikao je dekoracije za religiozne događaje, koje su služile za ulepšavanje crkve za vreme nekog prazničkog slavlja, a upotrebljavane su i kao zastave.

Osim religioznih slika, njegovi poznati radovi predstavljaju decu prosjake, prodavačice cveća, prodavačice voća i obične ljude iz Sevilje. Muriljovi kasniji radovi su religiozne kompozicije izrađene velikim tehničkim umećem i odličnim bojama. Radeći za crkve po Sevilji, primenjuje koloritska i kompozicijska iskustva velikih flamanskih majstora.

(Fotografija: „Mali prosjak” ili „Dečak koji se bišti” – Bartolomeo Muriljo, 1645 – 1650; © Vikimedija)

U toku rada na oltaru Kapuciner crkve u Kadiksu na slici Svete Katarine pada sa skele. Zbog posledica zadobijenih prilikom povrede, od kojiih se nije oporavio, preminuo je pola godine kasnije.

(Fotografija: Bartolomeo Muriljo; © Vikimedija)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.