Zanimljivosti Srbija

20 emisija koje smo gledali na BK televiziji!

Iako je prestala da postoji još u martu 2007-e, a u Srbiji još tokom 2006-e, mnogo ljubitelja televizijskog programa i dalje priča o BK televiziji kao o najboljoj u domaćoj istoriji. Kao takvu je opisuje čak i Željko Mitrović, vlasnik „Pinka“. Raznovrstan, kulturan, bogat filmski i serijski program, Premijer liga nedeljom obeležili su rad ove kuće. Neki od danas najtraženijih voditelja na nacionalnim televizijama su upravo na BK ili počeli karijeru ili tamo imali njeno zlatno doba.

Koju ste emisiju vi najradije gledali?

BUDILNIK

Jutarnji program na BK televiziji vodili su i Ivan Zeljković, i neki od današnjih novinara televizije N1, ali i pobednici, interesantno, RTS-ovog takmičenja „Evropsko lice“ u kom se birao voditeljski par za Evroviziju u Beogradu. Poslednja emisija je emitovana dan nakon gašenja zemaljskog signala, a u njoj su gostovali svi zaposleni na BK. Iako ne definitivni, mnogi su taj program smatrali za simbolični kraj ove televizije.

ZLATNA ŽICA

Uz „Slagalicu“ na RTS-u, sasvim sigurno najpopularniji domaći dnevni kviz svih vremena. Emitovao se najpre tokom popodneva, zatim u osam uveče da bi na kraju završio u terminu u okviru već pomenutog „Budilnika“. Šesnaest polja, slika poznate ličnosti ili manje poznatog grada iza njih i 18.000 dinara na dan samo su bili neki od aduta ovog kviza. I dalje nije jasno zašto emitovanje nije nastavila neka druga televizija.

NAJSLABIJA KARIKA

Sasvim drugačiji kviz. Nakon „Milionera“, još jedna uspešna licenca BK televizije. Voditeljka je bila Sandra Lalatović, koja je poslednjih godina radila „Paparaco lov“ na televiziji „Pink“. Imala je zadatak da bude drska, ironična i hladna. Ali je takva bila naročito simpatična. Emitovao se utorkom od osam uveče. Interesantno, scenario za domaću verziju je radio današnji scenarista Ivana Ivanovića i učesnik emisije „Ivan Ivanović i muškarci“ – Bane Raičević.

https://www.youtube.com/watch?v=A60jlQoUdto

HUGO

Pesmice se sećate, verujem, svi. Termin je bio šest popodne, a tokom leta osam uveče. To je bila prva interaktivna televizijska igrica kod nas u kojoj su deca pokušavala da pomognu Hugu da oslobodi Hugolinu. Sećate li se rečenice „Pritisni peticu! Hajmo sada zvezdicu, pa peticu.“?

PIŠI BRIŠI

Emisija koja je bila jedna od retkih u kojoj su deca mogla mnogo toga da nauče kroz igru i zabavu. Ne samo da nauče već i da se upoznaju sa događajima koji bi im bili atraktivni.

GLOBUS AUTOBUS

Takođe je bilo učenja, ali učenja na bilo kom mestu u svetu. „Svet na dlanu“, za decu.

BISERI

Nakon „Politike“, Vanja Bulić je došao na BK da vodi „Bisere“ nakon prenosa italijanskog fudbala. Nedelja, 23h. Gosti koji su imali uzbudljiv život i voditelj koji je znao kako da „otvori“ sagovornika su bili neki od glavnih aduta emisije. „Biseri“ nikoga nisu mogli da pošalju na spavanje bez bar još nekoliko minuta razmišljanja.

TABLOID

Saša Filipović i njegov čuveni prst koji upire u gledaoce. Najpre neposerdno pred ručak vikendom, a potom i u varijanti popodnevnog šoua, „Tabloid“ je uvek bio na granici skandaloznog, ali se niko ne seća da je tu granicu ikada prešao. Program se i danas emituje i to na RTV-u.

JAPI

BK televizija je bila poznata i po kratkim formama. Emitovane su više puta tokom dana, a „u paketu“ su išle oko pola osam uveče. Pored horoskopa, kratkih vesti iz domaćih partija, ali i iz regiona („Levo-desno“) kao i sportskog pregleda u emisijama „Lopta“ i „Koloseum“, pravo osveženje je bila emisija „Japi“, u to vreme jedina koja se bavila „ozbiljnom“ ekonomijom.

ĐURA… SVET MODE

Iako su mnogi bili zbunjeni nazivom emisije koja se bavila modom, kasnije je objašnjeno da je ime došlo od domaće izreke „Šio mi ga Đura“.

PUZZLE

Analize fenomena u malom studiju sa jednim akvarijumom i jenom crvenom foteljom na potpuno pristupačan način radila je Anja Ranković, kasnije Dmitrović. Iako je pri kraju emitovanja programa BK televizije počela da radi i emisiju „Takvi kakvi smo“, ona nikada nije imala popularnost kao „Puzzle“.

TELEFAKT

BK televizja je bila prva privatna kuća koja je opširniji informativni program emitovala čak pet puta dnevno, dok su kratke vesti, „Naslovi“, emitovane na svakih sat vremena. Neki od najboljih spikera novijeg vremena su radili ovaj program – Maja Žeželj, Zoran Baranac, Nataša Jeremić, tada Lekić, Zvezdana Jovanović, Dragan Ćirić, Slavko Beleslin, Bojana Odavić… Sasvim sigurno je „Telefakt“ bio najobjektivniji informativni program tog doba.

IDOL

Prvi visokobudžetni talent šou program u Srbiji. U isto vreme na OBN-u je išla bosanska verzija, „Supernova music talents“, a na „Pinku“ su počele „Zvezde Granda“. Prva pobednica „Idola“ je bila Cveta Majtanović koja je čak i snimila album, ali je, prema rečima člana žirija Petra Janjatovića, on medijski bio slabo propraćen jer se televizija tada gasila. Voditelj šoua je bio Deki Pantelić. Ljudi koji su se pokazali kao ne baš dobri pevači i danas, dvanaest godina kasnije, poznate su face.

MOŽE BITI SAMO JEDAN

„Survivor“ na srpski način bio je prilika da vidimo takmičare kako izvode neke od najtežih fizičkih disciplina, sve to pod budnim okom Žandarmerije. Autor i voditelj ovog, 100% domaćeg proizvoda, bio je Aljoša Milenković.

TRAILER

Kratka emisija o filmu koju je radila Jovana Janković dok još uvek nije bila Joksimović i dok nije morala da se budi pre petlova.

TOTAL KONTAKT

Dvadesetak minuta, tačnije dve epizode za redom, Ramba Amadeusa. Da li je trebalo još nešto?

NIJE SRPSKI ĆUTATI

Intervjui Dragana Bujoševića su kasnije prešli na kratkopostojeću TV „Enter“, a nakon gašenja se Bujošević okrenuo drugačijoj formi u programu „Stav Srbije“. Ova emisija je bila preteča programa „Nedjeljom u 2“ koja se emituje na HRT-u.

EKSPIRIJUM

Kada je Igor Spasov napustio RTS i emisiju „Pozovite 92“, počeo je da radi sličnu formu na BK. Ponedeljak, 23h uveče. Igor se, prema našim saznanjima, kasnije jedno vreme bavio produkcijom u Češkoj.

KLOPKA

Nakon „Politike“ i „Pinka“, Olja Kovačević je došla na BK. Završila je, kao i pomenuti Bujošević, a obrnuto od Spasova, na RTS-u gde je danas urednik zabavnog programa i autor emisije „Da, možda, ne“.

MASKA NEDELJE

Nataša Miljković i Slađana Slavković, najpre u „Maski nedelje“, a kasnije i u „Maski dana“, parirali su, mahom sa manje uspeha, Olji Bećković. Za razliku od „Utiska“, ovde su se birali pozitivni i negativni događaji koji su obeležili sedmicu, a ne samo najjači utisci. No, u „Maski“ nije bilo polemika jer se u studiju pojavljivao jedan gost.

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.