184 godine od rođenja jedne od najboljih američkih književnica Luize Mej Alkot

0

Pre tačno 184 godine rođena je jedna od najboljih američkih književnica Luiza Mej Alkot.

1(Fotografija: Luiza Mej Alkot; „Heavy”)

Alkotova je rođena u Džermantaunu (Pensilvanija, Sjedinjene Američke Države) 1832, a umrla u Bostonu 1888. godine. Kao vatreni abolicionista bila je ?dobrovoljna? bolničarka u Američkom građanskom ratu. U toku tog perioda je obolela od tifusa, koji joj je trajno narušio zdravlje, ali istovremeno je počela da se bavi i pisanjem kako bi pomogla majci i sestrama.

Prvo značajnije delo, sažeto od pisama, objavila je 1863, pod nazivom „Bolničke crtice”. Međutim, popularnost joj je doneo uspeh autobiografskog romana „Devojčice” (1868), inspirisan njenim pedagoškim iskustvima. Ovaj roman ima tri nastavka: „Devojčice rastu” (1870), „Dečaci” (1871) i „Deca gospođe Džo” (1886).

2(Fotografija: Luiza Mej Alkot; „Vikimedija”)

Nakon uspeha knjige „Devojčice”, koja danas pripada grupi američkih klasika, stvorila se veća potražnja za njenim knjigama, te je ona poslednjih godina svog života u kontinutetu izdavala autobiografske romane i kratke priče, uglavnom namenjeni omladini.

Luiza je pisala pod različitim pseudonimima, a svoje ime je počela da koristi tek kada je bila spremna da se posveti pisanju. Kao Flora Ferfild je objavljivala pesme, kratke priče, trilere i priče za decu, dok je kao A. M. Bernard pisala melodrame, koje su bile izvođene u pozorištima u Bostonu. Njeni romani prevođeni su širom sveta.

(Fotografija: Luiza Mej Alkot; „Vikimedija”)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend