Zanimljivosti Srbija

Predstavljeni rezultati uspeha naših dizajnera na Nedelji mode u Njujorku

U prostorijama Medija centra održana je konfrencija za novinare povodom predstavljanja Serbian Fashion Weeka, na Nedelji mode u Njujorku. Ovaj veoma važan dogadjaj za našu zemlju omogućen je zahvaljujući ugovoru koji je Nacionalna Komora za modu Srbije, kao organizator Serbian Fashion Weeka, potisala sa platformom Art Hear Fashion – USA. Taj ugovor omogućuje da od ove godine dizajneri Serbia Fashion Weeka predstavljaju svoje kolekcije na najprestižnijim Nedeljama mode u Americi kao što su New York Fashion Week, Los Angeles Fashion Week, Miami Fashion Week i Washington DC Fashion Week.  

New York Fashion Week, koji se održao od 11. do 18. februara 2016. godine, ugostio je čak tri srpska dizajnera: Batu Spasojevića, Zvonka Markovića i Marinu Mićanović, koji su se našli rame uz rame sa više od 80 kreatora iz prestižnih kuća kao što su DNKY, Michael Kors, Ralph Lauren, Sherri Hill, Vera Wang i drugi. Njihove  revije održane su 17. februara u prelepoj katedrali – NY Downtown, Manhattan, čiji je ambijent u kombinaciji sa kreacijama naših dizajnera atmosferu činio bajkovitom.  

U čast učešća naših kreatora na New York Fashion Week-u i Serbia Fashion Week Show case-a , Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku u svojoj rezidenciji organizovao  je svečani prijem i izložbu u petak, 19. februara, na kojem su bili predstavljeni i radovi Bate Spasojevića, Zvonka Markovića i Vesne Milošević.

sfw_konf_100316_034

Američki san je ostvarljiv. Srpska nedelja mode je prva manifestacija koja je zaista značajna u tom smislu što šalju dizajnere na određene destinacije u svetu, na važne modne događaje. Tako smo i mi otišli u dugo iščekivani Njujork. Tamo sam predstavio svoju kolekciju pod nazivom ‘Hard angel’, gde je bilo 25 do 30 modela za predstojeću jesen i zimu„, rekao je Bata Spasojević.

Njegov kolega Zvonko Marković je preneo svoje impresije iz Amerike: „Njujork je grad koji budi fascinaciju i sve je moguće – lako je uspeti, ali lako je i propasti. Mislim da je najlepše od svega to što smo mi u medijima postali svojevrsni ambasadori Srbije, i ova medijska pažnja je pokazatelj da je moda jedan od najboljih medijskih ambasadora ove zemlje, a meni je drago što sam bio deo toga„.

Jedina licencirana Nedelja mode u Srbiji ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, potencirajući povezivanje domaće modne scene sa prepoznatljivim tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu. Predsednica Nacionalna Komora za Modu Srbije Svetlana Horvat najavila je program narednog, 6. po redu Serbian Fashion Weeka koji će se od 6. do 11. aprila održati u Master centru Novosadskog sajma, uz mnoštvo revija istaknutih inostranih i domaćih dizajnera, ali i nekoliko interesantnih pratećih programa. Ovom prilikom gospođa Horvat saopštila je i jednu ekskluzivnu vest.

Od naredne godine srpski dizajneri će u organizaciji Serbina Fashion Weeka biti u prilici da imaju revije i na Milano Fashion Weeku„, izjavila je predsednica Nacionalne Komore za modu Srbije zaključivši da će spisak od 24 nacionalna Fashion Weeka širom sveta sa kojima Srpska nedelja mode sarađuje, u narednom period postati još brojniji.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.