Zanimljivosti

148 godina od rođenja jednog od najboljih biohemičara svih vremena – Karla Landštajnera

Pre tačno 148 godina rođen je austrijskoamerički biolog, biohemičar i lekar jevrejskog porekla – Karl Landštajner.

Karl Landštajner(Fotografija: Karl Landštajner, 1930, „Corbis”)

Karl Landštajner (nem. Karl Landsteiner) je rođen u Badenu kod Beča 1868, a umro u Njujorku 1943. godine. Pronalazač je krvnih grupa i rezus faktora krvne grupe. Razvio je moderan sistem klasifikacije krvnih grupa i njihove identifikacije pomoću aglutinina rezus faktora, što je omogućilo sprovođenje transfuzije krvi bez ugrožavanja života pacijenta. Sa Ervinom Poperom (nem. Erwin Popper) otkrio je 1909. godine polioviruse.

Landštajner je 1900. i 1901. sproveo niz ispitivanja seruma i kao rezultat toga uspeo je da identifikuju tri krvne grupe: A, B i O. Takođe, otkrio je da transfuzija krvi između lica sa istim krvnim grupama ne dovodi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca (med. hemoliza eritrocita), dok se to dešava između osoba različitih krvnih grupa. Smatra se „ocem transfuziologije” i jednim od najboljih biohemičara svih vremena.

Karl Landštajner(Fotografija: Karl Landštajner, „Wikimedia”)

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su: „Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu” (1930), „Laskerova nagrada za klinička istraživanja u medicini” (1946, posthumno)…

(Fotografija: Karl Landštajner, „The Encyclopædia Britannica”)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.