Zanimljivosti Srbija

120 godina „Zaječarca“

Pre 120 godinaZaječarska pivara patentirala je svoj proizvod, pivo „Zaječarac„.

Proizvodnjoa piva u Zaječaru počela je davne 1875. godine, o čemu svedoči izveštaj načelnika sreza zaječarskog upućen ministru unutrašnjih dela Srbije u kojem je naveo da je „prošle godine (1874) zaječarski pivar prozveo 2.000 piva, te da se ono u samom narodu znatno troši„. Međutim, godina zvaničnog početka poslovanja jedne od najstarijih pivara u Srbiji je 1895. Pivara je osnovana pod nazivom „7. septembar„, a kasnije je više puta menjala svoj naziv. Fabriku je osnovalo akcionarsko društvo sastavljeno od tadašnjih zaječarskih investitora.

Zaječarska pivara 1905. godine(Fotografija: „Zaječarska“ pivara 1905. godine, Wikimedia)

Pivo „Zaječarac je brend sa dugom tradicijom i vrhunskog kvaliteta. Simbol je Timočkog regiona, odnosno istočne Srbije. Svojom prepoznatljivom crvenom etiketom, retro bocom i jedinstvenim ukusom osvojilo je potrošače iz Srbije i regiona.

Pivara je svoj jubilej od 120 godina proslavila 7. septembra 2015.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.