Zanimljivosti

114 godina od rođenja „oca metodske glume“

Pre 114 godine rođen je jedan od najboljih učitelja glumeLi Strazberg (nem. Israel Strassberg).

Li Strazberg (1976)(Fotografija: Li Strazberg, 1976, Wikimedia)

Li Strazberg (rođen 17. novembra 1901. u delu Galicije (tadašnjoj austrijskoj Poljskoj, sadašnjoj Ukrajini), a umro 1982. godine u Njujorku) je bio američki glumac, reditelj, producent i pedagog. Godine 1931, zajedno sa rediteljima Harlodom Klurmanom (eng. Harold Clurman) i Šerilom Krofordom (eng. Cheryl Crawford), osnovao je „Grupno pozorište“ u Njujorku (eng. „Group Theatre“). Ovo pozorište nazvano je i kao „Američki prvi pravi pozorišni kolektiv“. Strazberg je stekao veliku popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama, te je prozvan „ocem metodske glume“ (način glume u kojem lične misli i emocije moraju biti zamenjene emocijama i mislima lika/uloge koju glumac igra). Strazberg je nastavio da koristi i usavršava metod podučavanja budućih glumaca koji je začeo njegov profesor, tj. ruski pozorišni glumac, teatrolog i režiser Konstantin Stanislavski (rus. Константин Сергеевич Станиславский). Stanislavski je bio osnivač „Hudožestvenog teatra“ u Moskvi (osnovan 1898), te njegov umetnički rukovodilac i ideolog. Kao pozorišni inovator imao je veoma značajan uticaj na savremenike.

Generacije poznatih pozorišnih i filmskih glumaca koji su prošli Strazbergov glumački trening

Kako je sve manje bio uključen u „Glumački studio“, Strazberg je odlučio da otvori studio/institut glume u kojem će moći da predaje svoju i tehniku glume Stanislavskog. Tako je 1970-ih sa svojom trećom suprugom Anom (eng. Anna) otvorio „Li Strazburg pozorišni i filmski institut“ (eng. „Lee Strasberg Theatre and Film Institute„), sa sedištima u Njujorku i Holivudu.

"Li Strazbergov pozorišni i filmski institut" u Njujorku(Fotografija: „Li Strazbergov pozorišni i filmski institut“ u Njujorku, Wikimedia)

Kriterijumi za upis glumačkog studija/instituta u kojima je predavao Strazberg bili su veoma strogi (kao i sam Strazberg), a njegovi studenti veoma cenjeni i traženi glumci, te su dobijali pohvale „kako deluju iznutra, tj. da se oseća svaka komunikacija između emocija njihovih uloga“. Ovaj studio proglašen je i „najvećom pozorišnom školom“, odnosno kao „najbolja stvar koja se može desiti onome ko želi da se profesionalno bavi glumom“.

Danas, ovaj studio vode . Studio

Zanimljivo je da je Strazberg prihvatio ulogu u filmu „Kum 2“ (eng. „The Godfather: Part II“) na sugestiju svog nekadašnjeg studenta Al Paćina. Ovo je bila jedina uloga za koju je Strazberg i dobio nominaciju za „Oskara“ (za najboljeg glumca u sporednoj ulozi).

Strazbergov legat (lični dokumenti, fotografije…) čuva se u arhivi Kongresne biblioteke u Sjedinjenim Američkim Državama.

Li Strazberg(Fotografija: Li Strazberg, Los Angeles Times)

Mnogi govore da „metodska gluma“ ubija glumca, jer traži da je svih 100 odsto posvećenosti liku i njegovim emocijama (primer glumca Hit Ledžera (eng. Heath Ledger) i njegove uloge Džokera u filmu o Betmenu iz 2008. godine – „Mračni vitez“ (eng. „The Dark Knight“)).

(Fotografija: Method acting – Lee Strasburg, Camera Stylo Online)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.