Zanimljivosti

101 godina od rođenja „najlepše žene na filmu“ – Hedi Lamar

Pre tačno 101 godinu rođena je „najlepša žena na filmu„, glumica i pionir (začetnik nečeg novog) bežičnih komunikacija, Hedi Lamar (eng. Hedy Lamarr).

Hedi Lamar(Fotografija: Hedi Lamar, Forbes)

Hedi Lamar je bila američka glumica (rođena 1914. u Beču, a umrla 2000. godine u Altamont Springsu (Florida)). Dok je živela u Austriji bila je poznata kao Hedvig Eva Marija Kisler, da bi u Americi svoje ime promenila u Hedi Lamar.

Maks Rajnhard (nem. Max Reinhardt), čuveni filmski i pozorišni reditelj, izjavljivao je da je Hedi Lamar najlepša žena u Evropi. Kada je emigrirala (iseliti se, izbeći) u Ameriku, o njoj se pisalo kao „najlepšoj ženi na filmu“. Iako su joj glumački kvaliteti ove holivudse dive nesporni, veći značaj od njenih filmskih ostvarenja predstavljaju njeni patenti (zaštitna pisma kojima se nekome zakonski obezbeđuje pravo prvenstvenog ili isključivog izrađivanja neke robe). Hedi Lamar bila je pionir bežičnih komunikacija, te se proizvodi koji koriste njen patent, danas nalaze u svakoj kući.

Njen „sistem tajnih komunikacija“ uspešno je protiv nacista (nacionalsocijaliste) primenjivala vojska Sjedinjenih Američkih Država u Drugom svetskom ratu. Hedi Lamar, još 1941. godine, zajedno sa kompozitorom i pijanistom Džordžom Antejlom (eng. George Antheil), registrovala (zavesti u registar, zabeležiti neki događaj) je patent tehnologije proširenog spektra (priviđenje, sablast), koje je nakon deset godina počela da koristi američka moranarica, da bi se ubrzo proširio na čitavu vojsku. Nagli razvoj digitalnih komunikacija, bez patenta Hedi Lamar, ne bi bio moguć. Njen patent se uspešno primenjuje kod mobilnih telefona, faks aparata i svih bežičnih uređaja.

Registovan patent Hedi Lamar(Fotografija: Registrovan patent Hedi Lamar, Satin Information Services)

Takođe, Hedi Lamar bila je poznata kao prva glumica koja se u filmu pojavila naga (neodeven, obnažen). Bila je majka troje dece, snimila je preko 30 filmova i imala je sedam brakova.

Hedi Lamar(Fotografija: Hedi Lamar, Cloudinary)

Austrija, Nemačka i Švajcarska, obeležavaju Dan pronalazača 9. novembra, kada je rođena Hedi Lamar.

Pogledajte animirani mini film o radu Hedi Lamar:

Pogledajte i deo iz filma „Ekstaza“ (eng. „Ecstasy“, češ. Extáze“) Ovo je češki film iz 1933. godine, u kojem glavne uloge igraju Hedi Lamar i Zvonimir Rogoz. U svoje vreme, ovaj film bio je veoma kontroverzan (sporan, eksplicitan), zbog scena u kojima je glavna glumica naga, odnosno čina vođenja ljubavi (iako sama scena prikazuje jedino lica glumaca). Takođe, film „Ekstaza“ poznat je i kao prvi erotski film (film koji prikazuje ljudsku anatomiju i seksualnost):

Uspehu Hedi Lamar posvećena je i scena u jugoslovenskom filmu „Maratonci trče počasni krug“ (film iz 1982. godine):

https://www.youtube.com/watch?v=eO5WWF-_Y80

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.