Zanimljivosti

100 godina od rođenja novinarke Džejn Džejkobs

Pre tačno 100 godina rođena je američkokanadska novinarka, spisateljica i aktivistkinja Džejn Džejkobs.

Džejn Džejkobs(Fotografija: Džejn Džejkobs, „Wikimedia“)

Džejn Džejkobs (engl. Jane Jacobs) je rođena u Skrantonu (Pensilvanija) 1916, a umrla u Torontu 2006. godine. Poznata je po organizovanju protesta protiv urbaniste Roberta Moziza (engl. Robert Moses) u njegovoj nameri da rekonstruiše „Grinič Vilidž“ (engl. „Greenwich Village“), naselje u kojem je živela. Pored ovog, borila se da sačuva i mnoga druga naselja od njihovog uništavanja. Džejkobsova je imala ključnu ulogu u sprečavanju izgradnje autoputa koji je trebao da bude izgrađen u „Donjem Menhetnu“ (engl. „Lower Manhattan Expressway“) i da direktno prođe kroz naselja „Soho“ (engl. „SoHo“) i „Mala Italija“ (engl. „Little Italy“). Uhapšena je 1968. godine zbog podsticanja naroda da se bune na javnoj raspravi o ovom projektu.

Džejn Džejkobs(Fotografija: Džejn Džejkobs, www.thestar.com)

Kao majka i spisateljica kritikovala je rad stručnjaka u oblasti urbanizma u kojem su dominirali muškarci. Doživela je prezir od zvaničnika, koji su je nazivali „domaćicom“ i „ludom damom“. Kritikovali su je što nema fakultetsku diplomu ili bilo kakvu stručnu obuku za urbanizam, te je smatrali nekompetentnom. Optuživali su je i za rasnu diskriminaciju. Džejkobsova je bila „žena koja je imala šta da kaže“, ali je mnogi nisu razumeli.

Autorka je sledećih uticajnih knjiga: „Smrt i život velikih američkih gradova“ (engl. The Death and Life of Great American Cities“, 1961), „Privreda gradova“ (engl. The Economy Of Cities“, 1969), „Pitanje separatizma: Kvebek i borba za suverenost“ (engl. The Question of Separatism: Quebec and the Struggle over Sovereignty“, 1980), „Gradovi i bogatstvo nacija“ (engl. Cities and the Wealth of Nations“, 1984), „Mračne godine pred nama“ (engl. „Dark Age Ahead“, 2004)…

(Fotografija: Džejn Džejkobs, „The Bowery Boys: New York City History“)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.