Svet

Vrtić za male istraživače i pronalazače

Nedavno je u Beču u saradnji Austrijskih železnica i udruženja „Prijatelji dece” otvoren prvi vrtić za male istraživače i pronalazače. U ovom vrtiću budući naučnici se u skladu sa svojim uzrastom upoznaju sa temama iz matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike. U svet nauke i tehnike uvode ih stručni pedagozi i naučnici koji deci znanje prenose na zanimljiv način.

Austrijske železnice uspostavljaju ovim projektom nove impulse pri ranom razvoju dece i doprinose prevazilaženju rodnih klišea tako što kod devojčica podstiču interesovanje za tehniku. Polaznici ovog vrtića će biti stručnjaci u oblastima matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike za kojima će narednih godina biti sve veća potreba.

Eröffnung des Kinderfreunde Kindergarten für ForscherInnen am  Praterstern 3 mit StRIn. Sonja Wehsely und Stadtrat Christian Oxonitsch
Eröffnung des Kinderfreunde Kindergarten für ForscherInnen am Praterstern 3 mit StRIn. Sonja Wehsely und Stadtrat Christian Oxonitsch

Želja za istraživanjem i radoznalost kod mališana se podstiče uzbudljivim eksperimentima i sopstvenim istraživačkim kutkom i prirodnjačkim i tehničkim sadržajima u elementarnoj pedagogiji. S jedne strane će se obraćati pažnja na mogućnost da deca sama kao i uz podršku vaspitača steknu znanja iz oblasti tehnike. S druge strane pažnja se posvećuje i eksperimentalnom radu koji omogućava samostalno bavljenje tehnikom i fizikom.

Fotografija: član gradskog veća za obrazovanje, Kristijan Oksonič, Andreas Mate iz Železnica Austrije i članica gradskog veća za zdravstvo, Sonja Veseli.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.