Svet

U Beču ugrađena prva minijaturna srčana pumpa

Ugrađujući po prvi put u svetu novu srčanu pumpu jednom pacijentu na Univerzitetskoj klinici za hirurgiju u Beču, Medicinski fakultet u tom gradu je uspostavio još jednu prekretnicu u savremenoj medicini.

Prema rečima Gintera Laufera, načelnika odeljenja za srčanu hirurgiju, ova minijaturna srčana pumpa se smatra značajnim napretkom u terapiji srčane slabosti i potencijalno bi mogla da promeni terapiju srčane insuficijencije. Ova pumpa nove genereacije je prvi put ugrađena u Engleskoj i na Klinici Medicinskog fakulteta u Beču.

unnamed

Nova srčana pumpa se može programirati prema više tipova krvnih tokova kako bi se poboljšao krvotok kod pacijenata sa povećanom srčanom insuficijencijom. Algoritam pulsa omogućava lekarima pojedinačno podešavanje implanta svakog pacijenta.

Ova pumpa zauzima veoma malo prostora i idealna je za minimalno-invazivne zahvate implantacije. Metoda kojom se ovo pomagalo ugrađuje preko malih rezova na koži razvijena je prethodnih godina na Odeljenju za srčanu hirurgiju Klinike Medicinskog fakulteta u Beču.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.