Svet

Tri minuta govore o Veneciji

Venecija (ital. Venezia, stariji naziv: Mleci) je grad, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa 270.589 stanovnika (zajedno sa Mestreom). Venecija je upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okrugaVenecija.

Venecija je u središnjem dobu srednjeg veka bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između njenog Zapada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica nadasve čuvene Mletačke republike.

Venecija je jedinstven grad na svetu, izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, sa kanalima umesto ulica. Duž kanala nalazi se niz crkava i palata prvorazredne vrednosti, koji tvore jedinstven urbani sklop. Zbog toga Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESKOa.

Grad ima brojne nadimke poput: „Serenisima“, „Kraljica Jadrana“, „Nevesta mora“, „Grad mostova“, „Grad vode“. Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete „Severne Venecije“ (Sankt Peterburg), „Zapadne Venecije“ (Amsterdam), „Američke Venecije“ (Nju Orleans).

Arhitektura

Venecija ima mnogo poznatih građevinskih i umetničkih spomenika: Duždeva palata, Most uzdaha, čuvena Crkva svetog Marka u Veneciji i devedeset drugih crkava, bogati muzeji, umetničke galerije, čuvena akademija lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti),opservatorija i druge naučne i kulturne ustanove.

Saobraćaj

Unutargradski saobraćaj je u najvećem delu vodeni. Venecija ima 177 kanala po kojima se saobraća gondolama, čamcima, malim parabrodima i motornim brodovima. Javni gradski prevoz u Veneciji se takođe obavlja kanalima. Koriste se brodovi koji se nazivaju Vaporeto. Glavna saobraćajnica grada, arterija Venecije je Kanal Grande (Veliki kanal) koji grad deli na dva dela. On je najveći kanal i na njemu je čuveni most Rialto, a oko 380 manjih i većih mostova služi za prelaz preko mnogih drugih kanala. Grad je do danas uspeo da sačuva tipografsku numeraciju ulica (koje se u Veneciji zovu kale, poprečne su ramo) koja datira iz 1171. godine kada je ceo grad podeljen u šest zona: tri sa jedne strane Velikog kanala i tri sa druge.

S kopnom Venecija je povezana železničkom prugom i auto-putem preko velikog „lagunskog mosta“. Na ostrvu Lido nalazi se aerodrom Venecija-Lido, dok se novi, moderni Aerodrom „Marko Polo“ nalazi na kopnu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.