Tasos – ostrvo mermera i maslina

0

Na oko 200 kilometara jugoistočno od Soluna nalazi se ostrvo Tasos, nekada kolonizovano od strane Feničana, a danas prava oaza mira, sa prelepim plažama, tirkiznim morem i nepreglednim maslinjacima. Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog arhipelaga i sa pravom nosi ime Dijamant Egeja, poznato po dobrom vinu, medu, mermeru i naravno maslinama. Mnogi narodi ispisivali su svoju istoriju na ovom čarobnom mestu, od već pomenutih Feničana preko Tračana, Turaka i Grka – i čitavo ostrvo odiše kulturom koju je svaki od ovih naroda ostavio za sobom.

tasos2Do samog ostrva stiže se trajektom iz Kavale ili Keramotija, za nešto manje od pola sata. Prvo će turistima dobrodošlicu poželeti jato pitomih galebova koji krstare nebom iznad trajekta. Oni sa malo više sreće imaće tu čast da baš oni nahrane jednog od njih.

Ukupan obim ostrva je 95 kilometara, a nastanjeno je sa nešto više od 13.000 stanovnika, dok se tokom letnje sezone na čitavom ostrvu mogu čuti grčki, srpski, makedonski, engleski, holandski, bugarski, rumunski i mnogi drugi jezici. Ostrvo se prvi put spominje u Herodotovim spisima, a o burnoj istoriji egejskog bisera svedoče i materijalni tragovi. Tasos je bogat šumom, zbog toga ga i nazivaju Šumom koja pliva. Najveći deo ostrva prekriven je šumom i zbog toga su i najtopliji dani izuzezno prijatni. Posebna atrakcija za turiste su  i duge šetnje kroz masline i borove.

Glavni grad ostrva je Limenas, gradić poznat po kamenolomu i muzeju sa mermernim statuama, među starosedeocima poznat i pod imenom Tasos. Gradić ima oko 3.000 stanovnika i odiše grčkom kulturom i harmonijom što predstavlja ne samo odmor za telo, već i dušu. Hedonistima će boravak znatno prijatnijim učiniti veliki broj taverni tik uz samu obalu mora, autentični grčki specijaliteti, zvuk buzukija i ljubaznost domaćina.

tasoss3

Posebna priča su plaže Tasosa – od eksluzivno uređenih plaža, sa bazenima, barovima tik do same vode, do kamenitih uvala za one koji žele da se osame.  Do onih najlepših najlakše se stiže motociklom.  Jedna od najlepših plaža je Saliara, poznatija kao Mermerna plaža, sa kristalno plavim morem. Jedina mana je što do plaže nema izgrađenog puta, ali ono što je sigurno je da će vas ostaviti bez daha. Plaža Makriamos nalazi se zapadno od grada Limenaria i važi sa jednu od najposećenijih plaža čemu ide u prilog i podatak da godinama dobija plavu zastavicu. Za one slobodnijeg duha ostrvo nudi i pregršt malih uvala do kojih se najlakše stiže pešaka. A za potpun ugođaj, u samom srcu ostrva, smeštena su mala naselja koja odišu tradicijom:  mesta koja su spas od gradske vreve, gde se mogu kupiti tradicionalni grcki specijaliteti, domaći med, masline, po izuzetno pristupačnim cenama.

Kada podvučemo crtu, Tasosu se svi uvek rado vraćaju. Jedino što je sigurno je da niko nije ostao ravnodušan, a mnogobrojne neotkrivene uvale i puteljci garantuju da nijedan boravak neće biti kao prethodni.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend