Svet Srbija

Svetski dan slobode medija

Širom planete danas se obeležava Svetski dan slobode medija.

(Fotografija: Novinarstvo nekada; „Vikimedija”)

O tome kakav je položaj naših novinara, koliko su (ne)zaštićeni, kako ih vlast cenzuriše i da li uopšte „imaju pravo” na slobodu izražavanja kroz pisanu i izogovorenu reč govori i činjenica da je Srbija na rang-listi zemalja Međunarodne neprofitne organizacije „Reporteri bez granica” pala sa prošlogodišnjeg 59. na 66. mesto. Članovi ove organizacije rekli su da sloboda medija u svetu nikada nije bila ugroženija!

Povodom toga, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su sve medijske radnike da danas, od 11 časova i 55 minuta do 12 časova, prekinu svoj program u elektronskim medijima, kako bi se pridružili simboličnoj internacionalnoj kampanji „Pet minuta gromoglasne tišine”, a samim time upozorili javnost na nikad teži položaj novinarske profesije u našoj zemlji.

(Fotografija: Mas-mediji; „Vikimedija”)

„Sloboda medija, koja je ključna u borbi protiv širenja dezinformacija, unapređuje mir i pravdu za sve. Kada zažtitimo novinare, njihove reči i fotografije moći ćemo da promenimo naš svet na bolje”, rekao je Generalni sekretar Ujedninjenih nacija (UN) Antonio Guteres.

U izveštaju istaživačkog centra Evropskog parlamenta (EP) navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, jer se države na ovim teritorijama suočavaju sa politizacijom, tabloidizacijom, autocenzurom (zastrašivanjem novinara), kao i sa problemima u sporovođenju zakona.

(Fotografija: Novinarstvo sada; „Vikimedija”)

„UNESKO” će organizovati u Džakarti, 3. i 4. maja 2017, Međunarodnu konferenciju povodom Svetskog dana slobode medija, sa ciljem da ukaže na ulogu medija u unapređenju mirnog, pravednog i inkluzivnog društva.

„Moramo da znamo ko su vlasnici medija i da javnosti budu dostupne sve informacije o finansiranju medija iz javnih izvora. Profesionalne asocijacije novinara bi morale da smanje ogroman raskorak između profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija, koji sa tim standardima skoro i da nemaju veze.

Cenim to što novinari sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer tako značajno doprinose nastojanjima da prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja budu efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti jedne države, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Republike Srbije Rodoljub Šabić.

(Fotografija: Mas-mediji; „Vikimedija”)

Svetski dan slobode medija se obeležava od 3. maja 1993. godine, kada je ovu olduku donela Generalna skupština UN-a (GS OUN) – da bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ali i kako bi se obeležila godišnjica Vindhuške deklaracije.

Praćenjem poštovanja Kodeksa novinara u Srbiji u štampanim i onlajn medijima, kao i u novinarskim agencijama, bavi se nezavsino, samoregulatorno telo „Savet za štampu”, a istraživanjem korupcije i druge zloupotrebe vlasti „Pištaljka”.

(Fotografija: Dvorana Generalne skupština Organizacije ujedinjenih nacija (GS OUN); „Vikimedija”)

Živela sloboda medija!

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.