Svet

Svetski dan hrane

U svetu se danas obeležava Svetski dan hrane. Tema ovogodišnje globalne kampanje je „Uticaj klimatskih promena na proizvodnju hrane”.

1(Fotografija: „Food”; „22 Words”)

Za povećanje proizvodnje hrane neophodno je usklađivanje celokupne poljoprivrede i sistema proizvodnje sa principima održivog razvoja, uzimajući u obzir sve ekstremnije posledice klimatskih promena – dugi sušni periodi, vremenske nepogode i ostale prirodne katastrofe.

Po trenutnim procenama, kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, do 2050. godine na planeti Zemlji će biti oko 9,6 milijardi ljudi što će zahtevati rast proizvodnje hrane za čak 60 odsto u odnosu na aktuelnu. Zanimljiv je podatak da u svetu gladuje više od milijardu ljudi, dok u toku godine bacimo skoro trećinu proizvedene hrane na svetu.

Svetski dan hrane obeležava se od 16. oktobra 1945, kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

(Fotografija: „The World Food Day”; „The Glenwood Primary School”)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.