Svet

Super-moderan grad – Kuala Lumpur

Kuala Lumpur (malaj. Kuala Lumpur) je glavni i najveći grad Malezije. Nalazi se 35 km istočno od zapadne obale Malajskog poluostrva. Broj stanovnika prema podacima iz 2005. godine je 1.453.978.

Grad je osnovao malajski radža Abdula 1857. Teritorija grada ima poseban status u Maleziji, a sa svih strana je okružena državom Selangor iz koje je izdvojena 1974.

Većina stanovnika svoj grad zove skraćeno KL. U ovoj živoj metropoli susreću se brojne kulture; u gradu postoje džamije, crkve, kineske pagode i indijski hramovi.

Pored delova grada u stilu arhitekture poznog 19. veka, Kuala Lumpur je poznat po svojoj modernoj arhitekturi oblakodera, naročito u bankarskoj četvrti. Tornjevi Petronas su visoki 452 metra, i po tome su jedna od najviših građevina na svetu.

Grad je povezan auto-putem sa Singapurom na jugu i Penangom na severu, odakle put dalje vodi ka Tajlandu. Sa njim se ukršta auto-put istok-zapad. Pošto je Kuala Lumpur relativno mlad grad, njegove komunikacije su veoma savremene za azijske uslove. Glavni vid transporta su automobili, dok postoje i 4 linije gradske železnice.

U Kuala Lumpuru postoje 3 aerodroma: poslovni (Subang), Međunarodni aerodrom Sepang i terminal za kompanije sa jeftinim letovima.

U Kuala Lumpuru se vozi trka za Veliku nagradu Malezije Formule 1 (staza Sepang).

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.