Svet

Studija: bolji odmor u bašti nego u dnevnoj sobi

Već duže vreme se istražuje podsticajno delovanje aktivnosti u prirodi i u zelenilu na zdravlje. U aktuelnoj studiji koju je sproveo Centar za javno zdravlje pri Medicinskom fakultetu u Beču ispitanici su ocenili boravak u bašti kao znatno boljim za odmor, nego boravak u dnevnoj sobi ili na terasi. Odlučujući pritom je odnos korisnika prema bašti.

Stadt Wien fördert Nachbarschaftsgärten
Stadt Wien fördert Nachbarschaftsgärten

Na ispitivanju je učestvovalo 811 osoba starosti od 16 do 82 godine koji su ocenjivali vrednost odmora u svojim dnevnim sobama, na terasama i u baštama. Ispitivanje je pokazalo da se bašta znatno bolje doživljava nego terasa. „Naše ispitivanje je pokazalo da je faktor oporavka veći što je više prirodnih elemenata u bašti. Pritom se više radi o zasadima nego o baštenskom nameštaju“ kaže psiholog Renate Cervinka.

Studija nije pokazala posebnu razliku koja se odnosi na pol i starost. Najznačajniji faktor za odmor je lični odnos prema bašti. „Kao kod svake dobre veze, radi se o tome da bašta odgovara potrebama korisnika i da se bašta i korisnik zajedno razvijaju“, objašnjava Cervinka.

© Christian HOUDEK/ PID

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.