Svet Srbija

Street art: posle Obame mural na bečkom aerodromu

Poznati street art umetnik iz Sjedinjenih Američkih Država, Šepard Feri, posetio je Beč povodom svoje prve izložbe na nemačkom govornom području „Zlatna budućnost“ („Golden Future“). Izložba je otvorena 25. maja 2018. godine u bečkoj galeriji „Hilger“, a već na bečkom aerodromu Feri je iskoristio priliku i na terminalu bečkog aerodroma 1A naslikao mural.

Pored street art umetnika Benksija čiji identitet javnosti i dalje nije poznat, Šepard Feri spada među najpoznatije predstavnike svetske street art scene. Feri je stekao međunarodnu slavu za vreme predsedničke kampanje u SAD-u 2008. godine napravivši poster američkog predsednika Baraka Obame u crveno-belo-plavoj boji pod nazivom „Nada“ na kome Obama optimistično gleda u budućnost. Poster je preko noći na društvenim mrežama postao senzacija. „Za mene je to bila inicijativa iz naroda. Izradio sam 10 hiljada postera i podelio ih. Ubrzo se stvar raširila i postala veća od svega što sam do tada radio“, priseća se Feri.

Feri više ne radi murale tajno ili noću, već samo po porudžbini. U prethodnim mesecima je posetio Los Anđeles, Berlin, Sao Paolo, a sada i Beč. Širom sveta se traži njegova „blagonaklona propaganda“ kako je naziva. „Svaka slika sa ciljem ili svaka poruka sa namerom se naziva propaganda. Rado priznajem da se bavim propagandom, pri čemu nemam loše namere“, kaže Feri.

Feri potiče iz građanske porodice u Južnoj Karolini i danas ima 48 godina. Završio je studije na uglednoj Školi dizajna na Roud Ajlandu, a pored dizajna i ulične umetnosti ima i agenciju koja veoma uspešno posluje sa imućnim klijentima. Za većinu Amerikanaca ovakav „dvostruki angažman“ se podrazumeva, zato što sistem treba da se poboljšava iznutra. „Nameravam da udomim svoju umetnost na mnogim mestima“, kaže Feri.  

Izložba je otvorena do 31. jula 2018. godine.

Više informacija:

www.hilger.at

Copyright:

Foto 1 – © GALERIE ERNST HILGER

Foto 2 – Šepard Feri u ulici Hozijer Lejn u Melburnu © CreativeCommons by TigTab

Foto 3 – Šepard Feri u Zapadnom Holivudu © CreativeCommons by Fuzheado

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.