Svet

Sezona balova u Beču – „videti i biti viđen“

U Beču je odlazak na neki od brojnih balova u gradu postao trend, a Bečki bal je i dalje najomiljeniji ples.

„Za brojne goste iz inostranstva, posebno iz Nemačke, ali sve više iz Japana i Amerike, je sezona kada počinju balovi pravi povod za posetu carskom gradu“, kaže Markus Grisler iz Privredne komore Beča. Za mnoge branše u Beču sezona balova je važan izvor dodatnog prihoda. „Šnajderi, frizeri, vlasnici cvećara, plesne škole, taksisti, gastronomi, svi oni profitiraju od balske sezone. Oko 270 evra u proseku potroši svaki posetilac bala“, objašnjava Marija Smodiks-Nojman iz Bečke privredne komore.

Wien, Opernball, 2016, www.peterrigaud.com
Wien, Opernball, 2016, www.peterrigaud.com

Tradicionalna sezona balova počinje svake godine 11. novembra i završava se u februaru. Više od tri četvrtine posetilaca balova potiču iz Beča, oko 60.000 gostiju je iz ostalih austrijskih pokrajina a oko 55.000 posetilaca dolazi iz inostranstva.

Balovi se više ne smatraju samo plesnim događajem. Kao motiv odlaska na bal sve više se pominje susret prijatelja, poznanika ali i poslovnih partnera. Skoro polovina posetilaca su stalni gosti.

Wien, Opernball, 2016, www.peterrigaud.com
Wien, Opernball, 2016, www.peterrigaud.com

Dreskod se razlikuje od bala do bala. Ukoliko su u pitanju tradicionalni balovi onda je za dame obavezna dugačka večernja haljina a za gospodu smoking ili frak.

Ukupni izdaci koji se u okviru događaja izdvajaju direktno na balu, kao i tokom priprema iznose oko 131 milion evra. Moto ovogodišnje bečke balske sezone je „Videti i biti viđen“.  

Slike © WienTourismus/Peter Rigaud

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.