Svet

Privredni rast u Beču najveći u prethodnih 10 godina

Nakon tendencije rasta tokom 2016. godine pozitivna dinamika bečke privrede se 2017. godine ubrzala. Aktuelni izveštaj konjunkturnih kretanja iz Beča (jesen 2017.) Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) polazi od privrednog rasta od +2,5% 2016. godine, što je najviša vrednost u prethodnih 10 godina. To će značajno uticati na opuštanje situacije na tržištu rada glavnog grada Austrije.

Insgesamt 74 Figuren zieren das Wiener Rathaus, die im Rahmen der Fassadensanierung restauriert werden.

Potražnja potrošača na lokalnom i međunarodnom nivou rezultirala je privrednim rastom u Austriji i Beču. U glavnom gradu Austrije od toga je profitirao pre svega sektor usluga koji je svoj rast dodate vrednosti više nego udvostručio.

Broj nesamostalno zaposlenih porastao je prošle godine za 1,9% – vrednost koja u Beču od 1990. godine nije dostignuta. Umereni rast ponude radne snage u kombinaciji sa visokim privrednim rastom vodi do toga da nezaposlenost znatno opada. Prema najaktuelnijim podacima iz decembra 2017. Beč sa 826.000 zaposlenih i 23,2 odsto ukupnog rasta zaposlenosti u Austriji beleži istorijski maksimum. Jedino kod starijih zaposlenih (55+) broj nezaposlenih je i dalje u porastu.           

Copyright: Schaub-Walzer/PID

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.