Svet

Pobedničke fotografije World Press photo 15

U bečkoj Galeriji Vestliht održava se 14. po redu izložba fotografija konkursa World Press Photo 15 od 11. septembra do 18. oktobra 2015. godine.

Za pobedničku fotografiju iz 2014. godine proglašena je fotografija danskog fotografa Madsa Nisena koja prikazuje gej par iz St. Petersburga u intimnom trenutku. Slika je deo većeg projekta na temu homofobije u Rusiji.

2. nagrada, dugoročni projekti © Kacper Kowalski, Poljska, Panos Pictures
2. nagrada, dugoročni projekti © Kacper Kowalski, Poljska, Panos Pictures

Na ovogodišnjem konkursu za najbolje novinarske fotografije u 2014. godini učestvovalo je 5.692 fotoreportera iz 131 zemlje. Žiri je odabrao među 97.912 radova i dodelio nagrade u osam kategorija 41 fotoreporteru iz 17 zemalja: Australije, Bangladeša, Belgije, Kine, Danske, Eritreje, Francuske, Nemačke, Irana, Irske, Italije, Poljske, Rusije, Švedske, Turske, Velike Britanije i SAD-a.

Prema smernicama ovog konkursa, fotografije moraju da budu od velikog fotoreporterskog značaja i da ih odlikuje izvanredan kvalitet vizuelne percepcije i kreativnosti. Shodno tome, značajni kriterijumi su specifično poimanje i pristup fotografa pored informativne vrednosti slike.

Godišnje više od tri miliona ljudi u 45 zemlje pogleda pokretnu izložbu World Press Photo. Prošle godine je u Galeriji Vestliht zabeleženo 23.000 posetilaca.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.