Svet

Opel Ampera-e sa voznom autonomijom od preko 500 kilometara

Ovaj Opel je jednostavno elektrifikujući: nemački proizvođač automobila je revolucionalizovao prevoz na električni pogon sa Amperom-e, koja crpi energiju iz baterija, predstavljena na Salonu automobila u Parizu. Sa autonomijom od preko 500 kilometara (na električni pogon, merenje bazirano na NEDC testnom ciklusu u kilometrima: >500, preliminarne vrednosti), izložbena zvezda nadmašuje po performansama trenutno najbližeg rivala u segmentu za najmanje 200 kilometara.

2016-09-29_opel-ampera-e

„Sa novom Amperom-e, mi nastavljamo najveću modelnu ofanzivu u Opelovoj istoriji“, kaže CEO Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann). „Ampera-e, sa svojom izvanrednom autonomijom čini prevoz na električni pogon potpuno ostvarivim za svakodnevnu upotrebu,a takođe donosi i mnogo zabave.“

Mada je NEDC ciklus važan jer omogućava direktno poređenje modela, ovaj testni ciklus zapravo ne reflektuje svakodnevnu realnost. U stvarnom svetu, faktori poput karakteristika puta, vremenskih uslova, stila vožnje ili dodatnog opterećenja, utiču na autonomiju. Opel je iz tog razloga takođe testirao Amperu-e u skladu sa WLTP (Globalna usaglašena testna procedura lakih komercijalnih vozila) voznim ciklusom (skraćena test procedura). WLTP rezultati više odgovaraju ponašanju vozila u realnim uslovima saobraćaja. Opel Ampera-e se i na ovom planu pokazala odlično: na osnovu razvojnog testa, inženjeri su procenili da kombinovana WLTP autonomija iznosi više od 380 kilometara. Naravno, autonomija u svakodnevnoj upotrebi će varirati, jer zavisi od ličnog stila vožnje kao i spoljnih faktora.

Pored obezbeđivanja spokojne vožnje pri dugim putovanjima, Ampera-e takođe poseduje živahnost sportskog automobila. Performanse ovog električnog agregata su ekvivalentne SUS motoru sa 150 kW/204 ks, što startovanje iz stanja mirovanja bez imalo napora i brzo uključenje na autoput čini glavnim adugima Opel Ampere-e. Ovaj kompaktni automobil na električni pogon ubrzava od 0 do 50 km/h za samo 3,2 sekunde. S obzirom na to da su velike baterije kapaciteta 60 kWh inteligentno integrisane u pod vozila, automobil nudi obilje prostora za pet putnika i prtljažnik kapaciteta dostojnog jednog pripadnika C segmenta. Pored toga, Ampera-e dolazi sa tipičnom, izvanrednom Opelovom digitalnom povezanošću zahvaljujući OnStar sistemu i funkciji projekcije pametnih mobilnih telefona.

„Naša Ampera-e ne predstavlja ekološki luksuz, niti gedžet, a nije ni samo „drugi automobil“. Opel na ovaj način demonstrira da je prevoz na električni pogon ostvariv za mnogo širu publiku zahvaljujući ovoj najinovativnoj tehnologiji – Opel demokratizuje automobil na električni pogon sa Amperom-E“, rekao je šef Opela, dr Karl-Tomas Nojman.

Opelova konferencija za medije na Salonu automobila u Parizu će početi danas u 12.15h i biće dostupna uživo putem „striminga“ na Opel Media sajtu. Nakon toga će uslediti dodatni materijal za novinare sa fotografijama svetske premijere Ampere-e, kao i dodatne važne informacije u vezi sa novim Opelovim električnim automobilom.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.