Kultura Svet

Omaž austrijskom slikaru Ferdinandu Georgu Valdmileru

Ferdinand Georg Valdmiler važi za najvažnijeg austrijskog slikara 19. veka. Povodom 150. godišnjice njegove smrti u galeriji Gornji Belvedere prikazuje se retrospektiva njegovih najvažnijih dela. Njegovi radovi predstavljaju portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i scene iz svakodnevnog života. Te scene iz svakodnevnog života i slike dece na prvi pogled daju utisak prave bečke „bidermajerske” sreće.

Lični portret, 1828 © Belvedere, Beč
Lični portret, 1828 © Belvedere, Beč

Valdmiler je pohađao Akademiju likovnih umetnosti u Beču i razvijao svoju slikarsku tehniku po ugledu na starije majstore. Kasnije je oštro kritikovao način nastave na akademiji. Bio je inovator, revolucionar u umetnosti i poznati portretista svog doba.  

Devojčica kiti Bogorodicu ružom, 1836 © Belvedere, B
Devojčica kiti Bogorodicu ružom, 1836 © Belvedere, B

Njegovo delovanje prevazilazi period bidermajera. Njegova najupečatljivija dela su nastala posle 1848. godine. U ranim radovima se primećuje uticaj klasicizma, a vremenom Valdmilerova dela postaju sve realističnija. Kao realista u vreme bidermajera predstavljao je prirodne fenomene van religijskih okvira. Centralna tema njegovih kasnijih dela kao najznačajnijeg predstavnika realizma bilo je predstavljanje svetlosti.

Tijelovsko jutro, 1857 © Belvedere, Beč
Tijelovsko jutro, 1857 © Belvedere, Beč

Pred kraj svog života njegova umetnost je bila marginalizovana novim istorijskim umetničkim tendencijama. Interesovanje za njega su početkom 20. veka ponovo oživeli secesionisti koji su u njemu prepoznali prethodnika i utemeljivača puteva svoje umetnosti.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.