Svet Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Odlazak u Kinu – najbolja odluka u životu

Nakon što sam diplomirala kineski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odlazak u Kinu delovao je kao sasvim logičan izbor. Ozbiljnost te odluke shvatila sam tek meseca dana kasnije kada sam se našla na krajnjem istoku Kine, bez posla i ideje kako da ga pronađem. Danas, skoro četiri godine kasnije, živim u Šangaju i razmišljam da li vredi vraćati se u Srbiju i čime moja zemlja može da me privoli nazad.

isidora smiljanicPrvi mesec u Kini predstavljao je šok u svakom pogledu, kulturološkom i civilizacijskom. Koliko god doživljavali Beograd metropolom, neizbežan je trenutak kada se osetimo beznačajno usred stampeda Kineza u metrou, na primer. A to je samo jedna od stavki u podužem spisku razlika između onog našeg, balkanskog sveta, i ovog ovde.

Iznenađujuće je koliko se različitih ljudi sa različitih krajeva sveta sjatilo usred Azije sa istim idealom – Kina je zemlja mogućnosti. Grad koji najviše doprinosi tom opisu svakako je Šangaj. Ovaj azijski Njujork nudi stipendije i poslove brojnim svetskim studentima, te je on postao jedan od najmultikulturalnijih svetskih metropola.

S obzirom na to da sam diplomirala u septembru 2012. godine, a u Kini akademska godina počinje tog meseca, ostala sam bez slobodnih stipednija i morala sam da pronađem neki posao kako bih se izdržavala do sledeće godine. I tu je počela avantura.

Pronaći posao bez radnog iskustva delovalo je nemoguće, još uz činjenicu da potičem iz zemlje koja je daleko od engleskog govornog područja. Poslala sam CV na stotinu adresa, i svakim danom sam bila bliža povratku u Srbiju. Zar je toliko teško pronaći posao profesora engleskog jezika, a usput si diplomirani filolog? Iako je delovalo nemoguće, ipak sam pozvana na nekoliko razgovora i moj život u Šangaju je procvetao. Radeći nepuno radno vreme u dva vrtića uspela sam da isplatim svoj život u jednom od najskupljih gradova na svetu.

U septembru 2013. godine, ova luka na reci Huang-pu neposredno od obale Pacifika, sa preko 23 miliona stanovnika, postala je brojnija za jednog master studenta na “East China Normal University“. Tada sam napustila jedan posao, preselila se u univerzitetski kampus i nastavila da živim studentski san.

isidora smiljanic
Kampus

ENCU je jedan od najprestižnijih univerziteta u zemlji i jedan od retkih koji nudi nastavu i na stranim jezicima. Trenutno, u okviru univerziteta se nalazi pet fakulteta, 23 stručne škole, 11 instituta, 26 programa doktorskih i 38 master studija, kao i letnja škola koja nudi stranim studentima čak 79 različitih programa iz oblasti humanističkih nauka, inženjerstva, ekonomije, menadžmenta, filozofije, prava, istorije i umetnosti.

Kampus u kojem živim se mnogo razlikuje od nama poznatog koncepta studentskih domova, pošto se unutar zidina studentskog grada nalaze i zgrade fakulteta u kojima se sluša nastava. Tako da je tu jedan pravi studentski život na dlanu. Postoje odvojene zgrade za inostrane studente koje su zaista prilagođene evropskim standardima.

Studentski život je znatno povoljniji jer u najvećem broju slučajeva nismo u obavezi da napuštamo kampus kako bismo se snabdeli svakodnevnim potrebštinama, a one su u obližnjim prodavnicama zaista pristupačne. Osnovno prevozno sredstvo u Šangaju je definitivno metro, ali je za bliže destinacije bicikl najbolja opcija.

isidora smiljanic
Kampus

Hrana u lokalnim kineskim restoranima košta skoro kao obrok u menzi, ali je potrebno vreme navići se na pravi ukus kineske hrane. Azijska hrana koja se jede u Srbiji predstavlja lokalizovanu verziju sa znatno prilagođenim ukusom našim krajevima. Međutim, nije neophodno prihvatanje kineske kuhinje po svaku cenu jer je izbor hrane u Šangaju veoma raznolik. Multinacionalni restorani brze hrane mogu se pronaći na svakom ćošku.

Noćni život u Šangaju je bogat ali i skup. U mnogim noćnim klubovima se ulaz naplaćuje i do 50 eura. Mada, uvek se pronađu studentske birtije u kojima možeš da popiješ pivo za jedan euro i pojedeš jednako povoljan burger u pola noći.

isidora smiljanic

Šangaj očarava, ostavlja bez daha i kroz ovaj grad šeta se širom otvorenih očiju. Sve je tako maestralno i grandiozno da ne može ni da stane u fotografiju, osim ako stojiš na Bandu i sa druge strane reke posmatraš grad budućnosti – Pudong.

Istina, ovaj grad ima i mane, a najveća muka je što se mnogi evropski turisti osećaju izgubljeni u prevodu pošto mali broj Šangajaca govori engleski. Ali čak je i taj problem rešen! Možete pozvati besplatni pomoćni centar i objasniti operateru na engleskom šta želite da kažete, a on će vašem sagovorniku na tečnom kineskom saopštiti željenu poruku.

U Šangaju ćete lako pronaći barem deset Srba koji znaju još deset Srba koji znaju još deset Srba u Šangaju. Najpopularniji posao za strance svakako je držanje časova engleskog jezika, mada, poslovi arhitekata, dizajnera i fotografa uvek su na ceni.

Sve češće mi se javljaju poznanici iz Srbije i upućuju me na njihove prijatelje i rodbinu koji su odlučili da svoj život pronađu negde među nebodermima Pudonga. Razumem ih. Ovog leta se završava poslednja godina mojih master studija, koje traju 6 semestara, a ja nisam sigurna čime moja rodna zemlja može da nadomesti život koji mi je ovde pružen.isidora smiljanic

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.