Svet

Novo stanište za 200 hiljada pčela u Beču

David Bohmann

U saradnji sa Bečkim opštinskim udruženjem pčelara, pet košnica je postavljeno na krovu jednog od četiri studentska doma kompanije Base-homes for students GmbH, koja je deo „Bečkog holdinga”. Poznato je da veliki gradovi predstavljaju odlično stanište za pčele, pre svega zbog hrane koje ima dovoljno na raspolaganju.

Pet košnica sa oko dve stotine hiljada pčela se odskora nalaze na krovu studentskog doma u 19. okruga u Beču, a u toku čitave godine će pčelari opštinskog udruženja da vode računa o njima. Pčele će proizvoditi više od 60 kilograma meda godišnje, koji će koristiti studenti u domu. Na posedu doma, jedna livada biće gajena za pčele kako bi im se obezbedilo dovoljno hrane, a na jesen će biti posađena stabla i žbunovi voćki.

(Fotografija: Tomas Lajbinger i Sigrid Oblak, Beč, 2021; © David Bohmann, Eurocommpr RS)

Bečki holding je inicijator procesa modernizacije i razvoja u Beču, te doprinosi ostvarivanju strategije održivosti grada. Sa novim pčelinjim društvima na krovu studentskog doma dali smo istovremeno doprinos održivosti i očuvanju vrste”, rekla je Sigrid Oblak, direktorka „Bečkog holdinga”.

Bečko opštinsko udruženje pčelara proizvodi organski med u svim bečkim okruzima. Njihovi pčelari su sebi postavili cilj da zbliže pčele i ljude u gradu. Oni se vode principima koji podržavaju regionalnost i brigu o vrstama i životnoj sredini.

Base-homes for students GmbH od 1963. godine nudi 1.600 modernih stanova za stundente – po povoljnim cenama. Njihovi domovi se nalaze na četiri lokacije u Beču koje su optimalno povezane sa javnim prevozom, a u ponudi su različite kategorije soba i malih stanova.

(Fotografija: Pčela, Beč, 2021; © David Bohmann, Eurocommpr RS)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.