Svet

Novi obrazovni kampus u Beču

U bečkom Jezerskom gradu Aspern nedavno je otvoren peti obrazovni kampus. Fasade su opremljene sa mnogo drvenog materijala, a enterijer prijatnim bojama i zajedničkim prostorijama, učionice interaktivnim tablama, a tu je i ogromno dvorište sa igralištem i sportskim terenima.

Slika: Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl na otvaranju obrazovnog kampusa u Jezerskom gradu Aspern © Votava / PID
Slika: Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl na otvaranju obrazovnog kampusa u Jezerskom gradu Aspern © Votava / PID

U svom punom kapacitetu u kampus će dolaziti 800 dece. U vrtićima ima mesta za jedanaest grupa, a celodnevna škola ima 17 razreda kao i osam obaveznih razreda i jedan razred sa praktičnom nastavom za decu sa telesnim invaliditetom.

Povodom otvaranja kampusa gradonačelnik Beča Mihael Hojpl i član gradskog veća za obrazovanje Kristijan Oksonič naglasili su da su za Jezerski grad Aspern, u kom živi mnogo mladih porodica, vrtići i škole u neposrednoj blizini od posebne važnosti.

U projekat izgradnje kampusa je uloženo 34 miliona evra. Zgrada kampusa se nalazi na parceli od 4,8 hektara, a na raspolaganju je 12.000 kvadratnih metara. U prizemlju se pored učionica nalaze i medijateka, biblioteka, administracija, kuhinja i sala za ručavanje, a učionice su opremljene modernim digitalnim belim tablama. Značajno je i to da se zgrada snabdeva održivom energijom, pa se stoga na krovu nalaze fotovoltaik-ploče. Na taj način se zgrada snabdeva toplotnom energijom, a prostorije raspolažu i kontrolisanom ventilacijom čime se postiže i njihovo zagrevanje.

Posebna pažnja ovog projekta se posvećuje integraciji dece sa invaliditetom. Na igralištu postoje i sprave prilagođene ovoj deci kao i moderne prostorije za terapiju sa muzikom, vodenim krevetima, svetlosnim i pokretnim igrama.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.