Svet Srbija

Međunarodni dan Roma: Dodeljena Nagrada za integraciju Roma za Zapadni Balkan i Tursku

Širom planete danas se obeležava Međunarodni dan Roma.

(Fotografija: „GRUBB šou”, 2017; EU info centar)

Tim povodom Evropska komisija juče je u EU info centru zvanično dodelila Nagradu za integraciju Roma za Zapadni Balkan i Tursku fondaciji „GRUBB”, koja je osvojila prvo mesto na drugom po redu evropskounijskom takmičenju. Cilj ove nagrade je da istakne politički značaj ujedinjavanja Roma u procesu proširenja EU-e, da poveća ulogu civilnog društva, ali i da pokaže odlučnost i posvećenost Evropske unije u poboljšanju socijalne inkluzije Roma.

Fondacija „GRUBB”, koja obuhvata obrazovanje, umetnost, kulturu i socijalno preduzetništvo kako bi podržala dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove, proglašena je za najbolji projekat koji podstiče inkluziju Roma u Srbiji. Od 2006. godine, u svojim centrima u Beogradu i Nišu, fondacija „GRUBB” omogućava redovno školovanje više od 700 romske dece mlađe od 18 godina, te tako utiče na poboljšanje njihovih akademskih dostignuća i mogućnost njihovog zapošljavanja.

(Fotografija: „GRUBB šou”, 2017; EU info centar)

Originalno povezivanje edukacije i izvođačkih umetnosti inspirisalo je nastanak „GRUBB” mjuzikla, koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne ciganske muzike slavi romsku kulturu i na taj način ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene.

Na Internacionalnom džez festivalu u Montrealu (2011) „GRUBB” mjuzikl je osvojio Prvu nagradu publike za najboljeg izvođača, koju je delio sa slavnim muzičarem Prinsom. Za jesen ove godine planirana je turneja ovog sastava u Francuskoj.

Tags

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.