Svet Zanimljivosti

Mariahilferštrase – čuveni bulevar u novom ruhu

Verovatno da ne postoji osoba koja je posetila Beč a da nije bila u šopingu u čuvenoj Mariahilferštrase. MAHÜ kako je Bečlije od milja zovu je 1,6 km dugačak bulevar koji je u prethodnih 11 meseci potpuno preuređen.

Fotografije © Cvijeta Radović / COMPRESS

U stvari u glavnom gradu Austrije postoje dve ulice Mariahilferštrase: unutrašnja i spoljna. Unutrašnja koja počinje nedaleko od parka Burgarten i proteže se u dužini od 1,8 km do dela Mariahilfer girtel (Vestbanhof). To je najfrekventnija šoping-ulica u Austriji i baš je tu postojao problem. Više od 350 prodavnica smeštenih u širokom bulevaru je prema podacima gradske uprave dnevno privlačilo između 25.000 i 70.000 prolaznika. Donedavno su prolaznici delili 25 metara široku MAHÜ sa parkiranim vozilima i vozilima u pokretu. Nekima je to bilo preusko i nepristupačno te se razvila živa i emocijama ispunjena diskusija o prednostima i nedostacima. Konačno razrađena su brojna rešenja i predlozi a rezultat sproveden u delo. Od 1. avgusta ove godine bulevar je otvoren u čitavoj svojoj dužini a radovi su završeni u predviđenom roku.

Fotografije © Cvijeta Radović / COMPRESS
Fotografije © Cvijeta Radović / COMPRESS

Najznačajnija promena bilo je isključenje saobraćaja u najvećem delu ulice, uklanjanje parkirališta, trotoara i kolovoza. U delu ulice koji je nazvan „Zona susretanja“ dozvoljen je „susret“ pešaka, biciklista i automobila ali uz posebno usporen tempo vožnje tj. po uslovima pešaka. Drugi deo ulice namenjen je isključivo pešacima koji žele da uživaju u kupovini, šetnji, da provode vreme u kafeima i restoranima.

Ukupni troškovi preuređenja iznosili su 25 miliona evra.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.