Svet

Lovac na naciste u „Jevrejskom muzeju“ u Beču

Povodom desetogodišnjice smrti Simona Vizentala (1908-2005) u „Jevrejskom muzeju” u Beču se održava izložba pod nazivom „Vizental u Beču”. Simon Vizental je u svetu poznat po razotkrivanju nacističkih zločina. Izložba prikazuje deset aspekata njegovog života koji su karakteristični za život i rad između Beča i ostatka sveta.

Ausstellungsansicht - Wiesenthal in Wien
Ausstellungsansicht – Wiesenthal in Wien

Simon Vizental je razotkrivanjem nacističke prošlosti otkrivao i jedan bitan i dugo prećutkivan deo istorije Austrije. Izložba u Muzeju na Jevrejskom trgu prikazuje njegov život i borbu za pravdu kao i druge strane njegove ličnosti poput delovanja u austrijskom društvu. Na izložbi je predstavljen i način istraživanja i dokumentacije nacističkih zločina, odsustvo kompromisa u borbi protiv zaborava na njihova nedela kao i njegov odnos prema antisemitskim napadima kojima je bio izložen. Njegov motiv nije bila osveta nego pravda, zbog čega je bio priznat u svetu.

Izložba „Vizental u Beču” realizovana je u saradnji tima kustosa Jevrejskog muzeja i „Arhiva Simon Vizental” i traje do 8. maja 2016. godine.

Foto 1: Dodela velike srebrne značke za zasluge Grada Beča Vizentalu od strane tadašnjeg gradonačelnika Helmuta Cilka (Helmut Zilk), 1985 © MA 13

Foto 2: Izložba © www.wulz.cc

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.