Svet

Kulturni i istorijski grad – Pjongjang

Pjongjang (kor. 평양 직할시) je glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje. Grad je administrativni, kulturni i istorijski centar Severne Koreje. Prema podacima Ujedinjenih nacija u gradu je 2008. živelo 3.255.388 stanovnika.[1] Reč Pjongjang na korejskom jeziku znači „široka zemlja“.

Po legendi Pjongjang osnovan je 2334. godine pre nove ere pod imenom Vangomson. Bio je prestonica starokorejske državeKočson. Ova činjenica je sporna, jer mnogi istoričari smatraju da je grad osnovan na početku naše ere. Dinastija Han je 108. godine naše ere pokorila Kočson i na njegovoj teritoriji osnovala nekoliko vojnih okruga. Nakon dinastije Han, sadašnje područje Pjongjanga osvojeno je od strane moćne države Kogera 427. godina. Kogeri su premestili prestonicu svoje države u Pjongjang. Nakon toga Pjongjangom su vladali razna korejska plemena, a kasnije i Japan.

Funkciju glanog grada privremeno je preuzeo 1945. Iste te godine Pjongjang je potpao pod okrilje Sovjetskog Saveza. Tada je planirano da Pjongjang bude glavni grad do oslobađanja Seula. Ipak je kasnije ovaj grad postao glavni grad Severne Koreje. Tokom Korejskog rata, grad je jedno vreme bio pod kontrolom juga, a i pretrpeo je veliku štetu prouzrokovanu snažnim bombardovanjem. Od januara do decembra 1950. godine grad je bio pod kontrolom vojnika OUN. Posle završetka rata grad je obnovljen uz sovjetsku pomoć. Izgradnja metroa u Pjongjangu je počela 1968. i zasada ima dve linije.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.