Svet

Izložba u Muzeju Zigmunda Frojda

„Ovo je jači pol.“ Žene u psihoanalizi

Muzej Zigmunda Frojda organizuje posebnu izložbu posvećenu ženama u ranoj istoriji psihoanalize pod nazivom „„Ovo je jači pol.” Žene u psihoanalizi” od 16. oktobra 2015. do 12. juna 2016. godine. Na opus Zigmunda Frojda uticale su Mari Bonaparta, Helena Dojč, Ema Ekštajn, Ana Frojd, Lu Andreas-Salome i Sabina Špilrajn podjednako kao i razvoj psihoanalize.

© Mari Bonaparta fotografiše u radnoj sobi Zigmunda Frojda, 1937, Privatna fondacija Zigmunda Frojda
© Mari Bonaparta fotografiše u radnoj sobi Zigmunda Frojda, 1937, Privatna fondacija
Zigmunda Frojda

Ironičnom aluzijom „Ovo je jači pol.” je Ema Ekštajn svojevremeno pozdravila Zigmunda Frojda. Ovaj citat ukratko opisuje moguća nova tumačenja vladajućih rodnih uloga. Ove žene su kao pacijentkinje Zigmunda Frojda stvarale osnovu za njegovo otkrivanje nesvesnog, a kako je on sa njima zajedno razvojao svoje metode lečenja kroz razgovor, potvrđeno je i od samog „oca psihoanalize“.

Osim njihovog praktičnog rada kao analitičarki, one su ključno doprinosile razvoju teorije o psihoanalizi, inspirisale su Frojdove radove ili kao u slučaju Sabine Špilrajn čak i preduhitrile. I njihovo učešče u međunarodnom širenju kao i svetskoj institucionalizaciji psihoanalize je nesporno: Sabina Špilrajn u Švajcarskoj i Rusiji, Lu Andreas-Salome u Nemačkoj, Mari Bonaparta u Francuskoj, Helen Dojč u SAD-u, Ana Frojd u Engleskoj.

Na izložbi će biti tematizovane i te kako impresivne karijere i dela ovih različitih ličnosti kao i Frojdovo teoretsko stvaralaštvo iz feminističke perspektive, kritika polova i LBGT-studije.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.