Svet

Izložba Trejsi Emin i Egon Šile

Trejsi Emin, zvezda i „nemoguće dete” savremene umetnosti bavi se u Leopold Muzeju u Beču u okviru izložbe „Kuda želim da idem” odabranim delima Egona Šilea koji je pre 100 godina uskomešao umetničku scenu austrijske prestonice.

Trejsi Emin važi za jednu od vodećih figura „Mladih britanskih umetnika”. Muzej Leopold po prvi put predstavlja sveobuhvatnu izložbu sa više od 80 dela ove britanske umetnice. Ono što je posebno na ovoj izložbi je to što umetnica nastupa u umetničkom dijalogu sa delima Egona Šilea integrišući pored svojih radova i Šileove crteže koje je lično odabrala.

Izložba u Beču - Trejsi Emin i Egon Šile
Izložba u Beču – Trejsi Emin i Egon Šile

Umetnički izraz ove umetnice je direktan i precizan. Provokacija i seksualnost se uvek iznova pojavljuju u njenim delima što je i povezuje sa Egonom Šileom. Za razliku od Šileovih dela njena su nastala u tradiciji feminističkog diskursa. Na izložbi koja traje do 14. septembra mogu se videti akrilne slike, gvaš, filmovi i instalacije od neonskih sijalica, drveta i metala kao i njene fotografije i bronzane skulpture. Radikalnom zloupotrebom konvencionalnih tehnika rukotvorina, koje su smatrane kao tipično “ženski posao”, njena umetnost odražava feminističku doktrinu ”ličnog kao političkog”.

Fotografije:

Trejsi Emin ispred slike Egona Šilea, 2014 © Muzej Leopold, Beč / A. Ludvig

Tracey Emin, 2012 © Courtesy Tracey Emin und Lehmann Maupin, New York and Hong Kong © Wien 2015

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.